Sokolac: Potpisan ugovor o projektu ,,Snadbijevanje vodom i kanalizacija”

0
30

snadbijevanje voda kanalizacija

Sokolac – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i direktor firme „Higra“ iz Bijeljine Dragan Sarić, potpisali su Ugovor o izvođenju radova na realizaciji Komponente II, u okviru velikog projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija u opštini Sokolac“. Izvođač radova će ući u posao 22. oktobra, a rok završetka je 12 mjeseci.

– Vrijednost radova je oko 1.500.000 KM sa PDV-eom, s tim što će vjerovatno biti još nekih radova. Više od 30 mjeseci radimo na projektu, s tim što je opština Sokolac krenula u ove aktivnosti od 2007. godine, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Prema njegovim riječima sve vrijeme realizacije prve komponente i priprema za početak druge komponente, lokalna uprava je sarađivala sa Timom za upravljanje projektima (TUP) u Ministarstvu finansija Vlade Republike Srpske i svim nadležnim institucijama.

– Imali smo punu podršku od njihovog tima, pomoć i razumijevanje u svakom momentu. Sve što nam je bilo nejasno pitali smo i na vrijeme su nam dati odgovori i sugestije u kom pravcu da idemo dalje, ističe Bjelica.

„Snabdijevanje vodom i kanalizacija u opštini Sokolac“ je veoma važan projekat za ovu lokalnu zajednicu ukupno planirane vrijednosti skoro šest miliona KM. U prošloj godini je realizovana Komponenta I, ukune vriejdnosti 1,1 miliona KM. Ta faza je obuhvatila izgradnju primarnog potisnog voda u dužini skoro tri kilometra, od Vrela Bioštice do rezervoara na vodovodu Knežina, sa koga se napaja stanovništvo najvećeg dijela ovog mjesnog područja. Rekonstruisan je novi primarni vod od Psihijatrijske bolnice u Podromaniji, kroz centar gradskog naselja do početka Kosovske ulice.

Ugovorom o radovima na Komponenti II, Izvođaču je dat rok od desetak dana da se pripremi za početak, mada u firmi „Higra“ d.o.o. iz Bijeljine tvrde da su u potpunosti spremni za rad, čim se završe administrativni poslovi.- Završetkom ovih radova rješava se izgradnja ukupno oko osam kilometara kanalizacione mreže. U prvom dijelu je planirana izgradnja kanalizacije od prigradskog naselja Laze i sela Nadići do dijela naselja Kazani, zatim do Klaonice i prerade mesa i naselja Brezjak. Bez obzira na sugestije da je ova dionica skupa i da ne pokriva mnogo domaćinstava, insistirao sam da ostane, kako bi to područje kvalitetno riješili kada je u pitanju odvod otpadnih voda, ističe načelnik opštine Sokolac.

Ovim dijelom projekta obuhvaćena su i dva kanalizaciona voda na području naselja; Baltići i Majdani, dužine dva kilometra. Jedan od podprojekata, Komponente II je izgradnja vodovoda od PH-bolnice do sela Kula na Glasinačkom polju ukupne dužine oko osam kilometara. Ovaj segment je ubačen prošle godine u veliki projekat, a radi se, kako je pojasnio načelnik Bjelica, iz uštede sredstava po Komponenti I, u iznosu oko 400.000 KM. Prema dogovoru sa lokalnom upravom u susjednoj opštini Rogatica biće nastavljena zajednička izgradnja vodovoda od mjesnog područja Bjelosavljevići u pravcu Stjenica, čime će biti biti riješeno vodosnabdijevanje za oko 800 domaćinstava; 710 na području opštine Rogatica i oko 100 u sokolačkim rubnim, bezvodnim selima. Opština Sokolac će završiti radove do mjesta Kula, a opština Rogatica će graditi potisni vod od Kule do uzvišenja Vitanj na kome se nalazi bazen sa rasteretnim komorama.

U lokalnoj upravi Sokolac vjeruju da će do oktobra 2016.godine biti riješeno vodosnabdijevanje dijela mjesne zajednice Bjelosavljevići, te rubnih sela; Ozerkovići, Đedovci, Vrbarje i Kazmerići, do Ponora i Jakšinog Dola. Izgradnja vodovodne mreže od Sokoca do sela Gazivode je jedan od podprojekata na kome će se takođe raditi u okviru Komponente – dva. Dužina ovog voda je oko dva kilometra, a cilj je da se obezbijedi kvalitetnije vodosnabijevanje ovog naselja i izbace iz upotrebe postojeće azbestne cijevi. Uporedo sa pomenutim, teći će i radovi na rekonstrukciji vodovoda kroz Romanijsku ulicu, oko Autobuske stanice, dijelom naselja uz tranzitnu saobraćajnicu do ulaska u naselje Sima Drljače.

– Sa završetkom ovih radova riješićemo najveći dio problema kada je u pitanju vodosnabdijevanje i otpadne vode na području naše opštine. Nadam se da će se sve odvijati prema planu, jer je izvođač odgovoran i sa velikim iskustvom. Jednoglasno ga je prihvatila komisija koju sam imenovao od članova koje je predložio Tim za upravljanje projektima RS i tri člana iz opštine Sokolac. Odbacio sam jednu žalbu na tenderu, jer je bila neutemeljena i neargumentovana, tako da su stečeni svi uslovi za potpisivanje ovog ugovora, ocijenio je načelnik Bjelica. Ukoliko vremenski uslovi dozvole i obistine se dugoročne prognoze o dugoj jeseni bez jačih padavina, u lokalnoj upravi u Sokocu se nadaju da će do kraja godine završiti veliki dio posla.

– Posao obuhvata ukupno oko 11,5 km vodovoda i oko osam kilometara kanalizacije. Radiće se na sedam/osam lokacija na području opštine. Ugovorni rok je predviđen 12 mjeseci, a mi ćemo dati sebi malo jači zadatak i sve ćemo završiti prije deset mjeseci, nada se direktor firme „Higra“ d.o.o. Bijeljina Dragan Sarić, dodajući da u ovoj fazi nastupaju samostalno, ali ne isključuje mogućnost da u toku realizacije projekta dođe do angažovanja neke firme za manji obim radova. Zdravko Stevanović, predstavnik Nadzornog tima, kaže da će nadzor u relizaciji projekta kao i prvj fazi raditi konzorcijalni tim Eptisa iz Španije/ Voding – 92 iz Bijeljine.

– Mi već imamo iskustvo, na sličnim radovima i mogu reći da ne očekujem nikakve veće probleme na ovom gradilištu. Očekujem da se ovaj dio projekta završi u roku, a isto tako očekujem dobru saradnju i od investitora, kao u prvoj komponenti, ističe Stevanović.

(sarajevo-rs.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime