‘Softa’ list učenika “Gazi Isa-beg” medrese

0
4

unnamed1Sandžak – Novi Pazar, Rožaje – SOFTA, list učenika Medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru je jedini školski časopis u regionu koji već dugi niz godina u potpunosti priređuju i uređuju učenici.

Iz težnje da svoja shvatanja, analitičke poglede na svijet oko njih i sve čemu ih Medresa uči na što bolji način predstave svima nama, najbolji učenici ove škole, pored svih školskih obaveza, predano rade na uređivanju ovog jedinstvenog časopisa, na koji smo svi ponosni.

U novom, potpuno redizajniranom broju lista SOFTA, naći ćete veliki broj autentičnih i veoma kvalitetnih radova i informacija koje ne možete naći ni na internetu ni na televiziji. Naslovi koje ćete uočiti samim prelistavanjem SOFTE vas neće ostaviti ravnodušnim.

Tokom prethodnih dvadeset i više godina, Medresa je odgajala predvodnike vjerske i kulturne reforme našega društva. Možda je tada malo ko od njenih učenika i sanjao kakav utjecaj na naše društvo će imati svi oni kao cjelina, ali i pojedinačno, te kakve će pozitivne reforme donijeti cjelokupnom društvu.
Nekada su to bili učenici naše Medrese. Danas su to veliki ljudi sa velikim rezultatima: dekani raznih fakulteta, univerzitetski profesori, alimi, hafizi, istaknuti daije, književnici, inžinjeri, političari, borci za ljudska prava, predvodnici
pokreta bošnjačkog buđenja… Neki od njih su danas naši profesori, u Medresi.
U ovom broju, predstavljamo vam naše profesore iz prve generacije maturanata Medrese nakon obnavljanja njenog rada 1990. god, koja je završila svoje školovanje u njoj 1994. godine. Među njima je sadašnji direktor Medrese i profesor Fikha, Rešad-ef. Plojović.
U razgovoru sa njim, potrudili smo se proniknuti u atmosferu koja je tada vladala u Medresi i izvan nje, te se okoristiti velikim pozitivnim iskustvima koje je ova generacija stekla u teškim vremenima tokom školovanja i kasnije – tokom rada za islam i Islamsku zajednicu.
U narednim brojevima ćemo, također, ići tragom prvih generacija Medrese, koje su ponijele najveći
teret u tim teškim godinama, a i danas su predvodnici svih pozitivnih kretanja u društvu.
Iz sadržaja ovog broja Softe izdvajamo:
– Lijepa riječ;
– Prljav govor – prljava duša;
– Ukus mesa mrtvoga brata;
– Allah zna i ono što tipkaš;
– Dobro nam došli, muhadžiri današnjice
(sandzakpress)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime