SNSD i SDS u strahu od sankcija zbog obilježavanja 9. januara. kao Dana RS-a?!

4
19

ustavni-sud-bihSarajevo, Banja Luka – Na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u utorak, 12. januara, naći će se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čiji su predlagači zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a, a kojim je previđeno ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

SNSD i SDS predložili su na istoj sjednici i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno da se iz Krivičnog zakona ukinu krivična djela kojima se propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Doma za ljudska prava.

Naime, zastupnici traže da se iz Krivičnog zakona BiH izbriše član koji glasi: “Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Drugi zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je za Klix.ba kako SDA neće podržati ove prijedloge.

“To je zakon kojim se pokušava ukinuti autonomna pozicija Ustavnog suda BiH i kojim se uvodi etničko glasanje, a kojim se narušava ravnoteža koja je uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH”, kazao je Džaferović.

Ističe kako je za donošenje takvog zakona potrebna promjena Ustava BiH i da je generalno prijedlog dvije političke stranke iz entiteta Republika Srpska antidejtonski i antiustavan.

“Ponavljam, ukida se autonomna pozicija Ustavnog suda BiH s obzirom na to da se nudi da entitetski parlamenti biraju sudije. Ovaj Prijedlog narušava uspostavljenu ravnotežu funkcionisanja bh. institucija. On je za nas iz SDA, a i za mene lično neprihvatljiv”, rekao je Džaferović.

Džaferović je potvrdio kako će se na sjednici naći i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se u krivičnom zakonu ukidaju krivična djela kojim se propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda, Suda BiH i Doma za ljudska prava.

Postavlja se pitanje da li zastupnici iz entiteta Republike Srpska mijenjaju Krivični zakon Bosne i Hercegovine u strahu od sankcija zbog obilježavanja 9. januara. kao Dana RS-a.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra na apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH jer je taj dan, 9. januar, dan kada je “Skupština srpskog naroda u BiH” usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na području srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

Narodnoj skupštini RS naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglasi član 3b ovog zakona s Ustavom BiH.

Predstavnici entiteta Republika Srpska jednoglasno su na sastanku s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom odbacili odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS, 9. januara.

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime