Snimljen dokumentarni film ” Priča o Sutorini” (VIDEO)

0
27

 

Sutorina_dokumentaracBIH – Već godinama mediji pišu o Sutorini, dijelu državne teritorije Bosne i Hercegovine koji izlazi na Jadransko more, koji je desetljećima i pod sumnjivim okolnostima uzurpirala i mimo pravnih propisa prisvojila i koristi Crna Gora.

 

Posljednih mjeseci traje intezivno dokazivanje sa argumantacijom od strane članova akademske zajednice u BiH, da Sutorina pripada državi BiH, te da država BiH ima neotuđivo pravo na svoj teritorij. Članovi akademske zajednice, odnosno Akademska i građanska inicijativa za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH, ukazivali su proteklih mjeseci na historijske činjenice i važnost izlaza BiH na otvoreno more. Ali i pored svih dokaza da taj dio teritorije pripada BiH, historičari i stručnjaci za međunarodno pravo zalagali su se da slučaj utvrđivanja granica između BiH i CG bude predat Međunarodnom sudu pravde da se putem arbitraže utvrdi kome pripada Sutorina. Ali i pored svih dokaza mjesecima je na pomolu otvorena izdaja državnih vitalnih interesa Bosne i Hercegovine od strane bosanskih, posebno naglašavamo, dijela bošnjačkih političara koji su poslušni bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji su otvoreno i bez trunke sluha izdali taj dio državne teritorije, protiv kojih su podignute Krivične prijave.
Da podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici koja je održana 13.maja nije usvojio Prijedlog rezolucije o Sutorini, čiji je predlagač bio poslanik Denis Bećirović (SDP BiH). Od ukupno 42 poslanika 15 njih nije bilo prisutno, tako da je od ostatka 25 poslanika 17 glasalo protiv rezolucije a sedam su bili ZA….

Nakon izdaje članova PDPSBiH, izdaji se pridružuje i troglavo Predsjedništvo BiH koji se po brojnim pitanjima ne mogu dogovoriti, ali kada je u pitanju razbijanje i komadanje Bosne i Hercegovine pokazali su složnost. Nažalost u tome ih je otvoreno bajraktario Bakir Izetbegović koji je pokazao političku nezrelost i nedoraslost, koji umjesto da štiti vitalne interese države i građana BiH, za šta su ga glasali Bošnjaci, on u Predsjedništvu BiH više štiti interese Crnogoraca. Također naglašavamo da mjesecima nije imao sluha i niti je želio da čuje glas akademske zajednice i historičara koji pokušavali da dođu do njega i da mu ukažu na važnost Sutorine i posebno štetnost po državu BiH ako se taj dio teritorije ostavi pod okupacijom CG, državice koja je sa Srbijom, 1992-95. učestvovala u agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima, kao i brojne ratne zločine u samoj CG koji su zamaskirani, dok Bakir sada, kao svi prije njega, nisu pokazali zainteresiranost za svojim sunarodnicima žrtvama crnogorskog režima koji je na političkoj sceni od ratnih 90-tih pa sve do danas.

Ipak, građani BiH dobro razumiju šta rade i kakve izdaje iz godine u godinu priređuju bh. političari. Zato ni stručnjaci više ne stoje skršenih ruku, već su se posvetili snimanju dokumentarnog filma “Priča o Sutorini”. Autor fantastičnog filma je Suad Karamustafić, koji je snimljen u HD rezoluciji. Pozivamo vas da obavezno pregledate film, ali da ga proslijedite i preporučite svima kojima je stalo do države BiH.

Ostalo je još vrlo malo vremena da svi mi koji volimo BiH zajedničkim snagama spriječimo štetnu ratifikaciju ugovora o granici sa Crnom Gorom. Naglašavamo da je ova retifikacija ugovora izuzetno opasna jer može ohrabriti genocidne snage u Bosni i Hercegovinu koje otvoreno zagovaraju raspad države za koju su 200 hiljada najboljih kćeri i sinova svojim životima platili visoku cijenu.

Već su mediji najavili da pored dokumentarnog filma, bit će štampane knjige o izdaji Sutorine, na više jezika, i to na bosanskom, srpskom, hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, italijanskom, španskom, turskom, ruskom i arapskom jeziku. Jedan od aktera akademske zajednice je naglasio da će se o “parlamentarcima koji u izdali Sutorinu 13. maja 2015., kao članovima Predjesdništva BiH (Izetbegović, Čović i Ivanić) upoznati javnost kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Pamtit će ih i naredno treće koljeno šta su uradili tog 13. maja 2015. i 24. jula 2015.godine.”

Pokažimo zajednički, da radi 200 hiljada žrtava genocida, ne pristajemo na izdaju i da mi nedamo ni pedalj naše domovine Bosne i Hercegovine. Ujedno se obavezujemo, da svi one koji su izdali BiH, građane i teritorij da obavezno budu kažnjeni na narednim izborima.

UPAMTITE IZDAJNIKE KOJI SU BILI PROTIV REZOLUCIJE I ONE KOJI NISU BILI PRISUTNI

sutorina

 

(bosnjaci.net)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime