Smjernice rada “Prvog marta” do lokalnih izbora 2016. godine

0
31

asfasf-300x197BiH – Mi, udruženja povratnika, izbjeglih i raseljenih lica sa područja cijele Bosne i Hercegovine, djelujući kroz koaliciju organizacija civilnog društva „Prvi mart“ utvrđujemo smjernice rada i aktivnosti za 2015. i 2016. godinu:

1) Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ treba osigurati institucionalnu podršku te direktnu povezanost i nadzor od strane resornih ministarstava na svim niovima vlasti, a posebno Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba, čime će se osigurati efikasnije provođenje registracije građana za glasanje, kao i adekvatna informativno-pravna pomoć i zaštita povratnika, raseljenih lica i izbjeglica u inostranstvu. S tim u vezi, smatramo da imenovanje narednog ministra za izbjegla i raseljena lica mora biti rezultat širokog konsenzusa i primjer dobre saradnje sa udruženjima raseljenih lica i povratnika.

2) Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” će tražiti stalnu saradnju sa izabranim predstavnicima u Narodnoj skupštini entiteta RS, Vijeću naroda entiteta RS i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kao i izabranim predstavnicima povratnika u izvršnoj vlasti, kroz stalno savjetovanje i koordinarno djelovanje na rješavanju problema povratnika.

3) Fokus koalicije organizacija civilnog društva „Prvi mart“ biće osiguranje biračkog prava za raseljena lica koja glasaju na području entiteta Federacija BiH, registracije prebivališta povratnika te identifikaciju birača u inostranstvu.

4) Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” će raditi na zaštiti građanskih sloboda te borbi protiv diskriminacije u pristupu obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i drugim javnim službama.

5) Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ će raditi na podizanju stalnih lokalnih koordinacijskih timova u mjestima: Bosanska Gradiška, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Doboj, Bijeljina, Zvornik, Rogatica, Višegrad, Bratunac i Srebrenica koji će osigurati stalnu informiranost, povezivanje zajednice sa medijima, institucijama, te pojedincima zainteresiranim za saradnju i podršku. Koalicija će u narednom periodu razmotriti rad sa udruženjima gdje su ugroženi povratnici na području entiteta Federacija BiH.

6) Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” će nastaviti funkcionirati u skladu sa postavljenom strukturom odlučivanja, uz težnju da se u 2015. postigne veći stepen učešća, a onda i demokratizacije unutar koalicije, kroz veće ovlasti i uključenost u radu od strane lokalnih koordinacijskih timova koja će izgraditi udruženja na lokalnoj razini.

(prvimart.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime