Smanjene kazne Mirku Pekezu i Miloradu Saviću za zločin u Jajcu

0
2

11204-259x187Sarajevo – Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu u predmetu Mirko Pekez i drugi, na kaznu zatvora od 25 godina.

Presudom je optuženi Mirko (Špiro) Pekez oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ) (ubistvo) u vezi sa članom 24. (pomaganje), a optuženi Milorad Savić krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZ SFRJ (ubistvo, nanošenje velikih patnji i pljačka imovine stanovnika) u vezi sa članom 22. (saizvršilaštvo).

S tim u vezi, optuženom Pekezu izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 godina, a optuženom Saviću kazna zatvora u trajanju od 15  godina.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.

Na osnovu člana 50. KZ SFRJ optuženima se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i na izdražavanju kazne.

Nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici od 22. oktobra 2013. godine usvojio apelacije osuđenih pred Sudom BiH, utvrdio povredu prava optuženih iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, ukinuo presude Suda BiH i naložio Sudu BiH da „po hitnom postupku, donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“, Apelaciono odjeljenje Suda BiH je dana, 18. novembra 2013.godine donijelo rješenja kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora optuženom Miloradu Saviću (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godinu za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva) i optuženom Mirku (Špire) Pekezu (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva).

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime