Služba za zapošljavanje USK: Projekti za upošljavanje 1000 novih radnika

0
3

sluzba_zaVelika Kladuša – U Unsko sanskom kantonu u tekućoj godini očekuje se realizacija 3, 5 miliona KM za različite projekte koje provodi kantonalna Služba za zapošljavanje. Pretvoreno u radna mjesta, to bi značilo nešto više od hiljadu novozaposlenih. Potvrdio je…

U Unsko sanskom kantonu u tekućoj godini očekuje se realizacija 3, 5 miliona KM za različite projekte koje provodi kantonalna Služba za zapošljavanje.
Pretvoreno u radna mjesta, to bi značilo nešto više od hiljadu novozaposlenih. Potvrdio je to direktor službe Nijaz Delić. U Zavodu su optimistični i očekuju maksimalnu saradnju sa poslodavcima. Trenutno je aktuelna obuka odraslih osoba koju provodi njemačka organizacija „GIZ“.

U 2013. godini Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona je poslovala u suficitu blizu 200.000 KM, što znači da su sve obaveze prema korisnicima izmirene. Također, za januar mjesec ove godine podmirene su novčane naknade i zdravstveno osiguranje i prema riječima direktora Nijaza Delića, takav trend će se nastaviti i dalje. U programu rada najbitniji je onaj dio koji se odnosi na mjere zapošljavanja koje Služba provodi u saradnji sa federalnim zavodom.

Kada je u pitanju obuka i dokvalifikacija najsvježiji primjer je „ Saniteks “ d.d. Velika Kladuša koji će u proizvodnom pogonu u Bužimu zaposliti 120 radnika, čime će se u ovoj općini nezaposlenost smanjiti za 2, 4 posto. U Unsko-sankom kantonu čekuje se realizacija nekoliko miliona KM u 2014. godini što, prema riječima direktora Delića, znači otvaranje novih 1000 radnih mjesta.

Aktuelna je obuka odraslih osoba koju provodi njemačka organizacija „GIZ“ gdje je aplicirano na tri nova zanimanja kojih nema u programu Službe za zapošljavanje, niti uopće u Unsko-sanskom kantonu. Radi se o obuci zainteresiranih lica na određenim mašinama za koje će ova njemačka organizacija izdvojiti značajna novčana sredstva.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime