Slučaj ‘Tuš’: SIPA i Interpol uključeni u istragu

0
1

imagesBihać  ̶  Nakon sastanka održanog početkom novembra, Vanjskotrgovinska komora BiH je stala iza zahtjeva domaćih dobavljačkih kompanija da se preispita odlazak slovenskog maloprodajnog lanca Tuš sa bh. tržišta.

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH), kao zastupnik interesa bh. gospodarstvenika, apelira i očekuje od Tužiteljstva BiH da hitno reagira u vezi s prijedlogom za uvođenje privremene mjera zamrzavanja imovine, zabrane rada i bilo kakvih statusnih promjena za dva prijavljena pravna lica – Tuš d.o.o i Tuš trade d.o.o.

VTK BiH u saopćenju za javnost navodi da je tokom svog poslovanja u BiH poduzeće TUŠ Trade d.o.o., sa sjedištem u Bihaću, napravilo i ostavilo ogromna dugovanja prema domaćim dobavljačima i proizvođačima kao i prema državi BiH, koja se kreću u iznosu više od 10,3 miliona eura, pokušavajući se pri tome nekorektno povući sa bh. tržišta i na taj način ostaviti višemilionski dug građanima ove zemlje.

Nakon što su bile iscrpljene sve metode i pokušaji bh. poduzeća da kroz uobičajene poslovne i pravne aktivnosti naplate svoja potraživanja, podnesena je kaznena prijava protiv: Mirko Tuš, Milan Mlinar, Branko Cokan, Vid Habjan, kao i protiv njihovih poduzeća u BiH – TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o. Bihać zbog “osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju“.

Kako dodaju iz VTK BiH, slijedom spomenute kaznene prijave, Tužiteljstvo BiH izdalo je nalog Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Interpolu da poduzmu zakonom propisane istražne radnje kako u BiH, tako i u Republici Sloveniji, radi utvrđivanja i dokazivanja stvarnih činjenica u predmetu kaznene prijave koju su bh. gospodarstvenici podnijeli protiv Mirka Tuša i drugih.

Zbog sumnje da prijavljena pravna lica pokušavaju da ugase svoje poslovanje na teritoriju BiH, iz VTK BiH podsjećaju da je prilikom podnošenja kaznene prijave, 24. oktobra 2014. godine, od Tužiteljstva BiH zatraženo da se provede hitna privremena mjera zamrzavanja imovine, zabrana rada, te bilo kakvih statusnih promjena, za dva pravna lica registrirana u BiH: Tuš d.o.o i Tuš trade d.o.o.

– Nažalost, konstatiramo da su sumnje i strahovi gospodarstvenika Bosne i Hercegovine bili opravdani jer je, nakon podnošenja kaznene prijave, jedno od prijavljenih pravnih lica podnijelo zahtjev za pokretanje stečajnog postupka kod Općinskog suda u Bihaću. Taj sud je, temeljem tog zahtjeva, imenovao privremenog stečajnog upravitelja u poduzeću “TUŠ trade” koji bi do kraja mjeseca trebao da podnese sudu izvještaj o stanju u poduzeću i utvrdi postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka – dodaje se u saopćenju.

Ovlašteni predstavnik oštećenih gospodarstvenika je 28. novembra 2014. godine podnio urgenciju Tužiteljstvu BiH da se obustavi provođenje bilo kakvog stečajnog postupka, a to je predloženo i u navedenoj kaznenoj prijavi.

Iz VTK BiH navode da do današnjeg dana, Tužiteljstvo BiH još nije reagiralo, odnosno, poduzelo bilo kakve zaštitne mjere po podnesenim zahtjevima.

– U slučaju da stečajni postupak bude pokrenut, oštećene firme, bh. dobavljači “TUŠ“, d.o.o i “TUŠ Trade“ d.o.o. ostaju bez mogućnosti da naplate svoja potraživanja, a naglašavamo da se, po podacima s kojima raspolaže VTK BiH, radi o višemilionskim potraživanjima bh. gospodarstvenika – upozoravaju iz VTK BiH.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime