Slučaj Memić: Zatražena disciplinska mjera protiv Dalide Burzić

0
18

#

Advokatica Vasvija Vidović je rekla da Burzić nije davala bilo kakve komentare nakon pritiska, ne samo na Kantonalno tužilaštvo, već i na njenu ličnost i dostojanstvo

Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Discplinske komije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da glavnoj tužiteljici sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidi Burzić izrekne disciplinsku mjeru zbog javnih istupa u vezi sa predmetom “Memić”, a Odbrana je predložila da se tužba odbije kao neosnovana.Mirza Omerović iz Ureda disciplinskog tužioca je rekao da iz provedenih dokaza proizilazi da je Burzić u maju 2016. poslala pismo porodici oštećenog u kojima govori o detaljima istrage „koja je odvedena u drugom pravcu”, odnosno sadržaju službene zabilješke i radnjama ovlaštene službene osobe.

-Sadržaj pisma je objavljen u medijima, sa njim je upoznata šira javnost i izazvao je nezadovoljstvo građana. Tužena tvrdi da je porodici oštećenog poslala pismo, ali nema dokaza da su oni pismo dostavili medijima. S obzirom na funkciju koju obavlja, morala je biti svjesna da će sadržaj pisma biti objavljen – rekao je Omerović i dodao da je na taj način ozbljno prekršena dužnost.

Prema njegovim riječima, Burzić je u narednom pismu porodici navela da je glavni krivac za pogrešan tok istrage službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona i slaba komunikacija sa policijskim komesarom. Omerović navodi da je Burzić, s obzirom na funkciju koju obavlja, morala biti svjesna da ne smije u javnosti komentarisati predmete koji su u toku, što je, kako kaže, uradila na jednoj od TV stanica i konferenciji za medije Tužilaštva.

-Informacije koje je iznijela ‘da se lutalo u istazi’, ‘da su curili podaci’, ‘da se vodila paralena istraga i da je Tužilaštvo bilo u problemima’ nisu bile informacije od značaja za javnost već se sa njima postiže kontraefekat nepovjerenja – naglasio je Omerović i zatražio da se utvrdi odgovornost tužene i izrekne joj se disciplinska mjera.

Ured disciplinskog tužioca je protiv Burzić podnio tužbu zbog disciplinskih prekršaja ponašanja u i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Advokatica Vasvija Vidović je rekla da Burzić nije davala bilo kakve komentare nakon pritiska, ne samo na Kantonalno tužilaštvo, već i na njenu ličnost i dostojanstvo te je tražila od Federalnog tužilaštva da izvrši nadzor nad njenim radom, što proizilazi iz dokaza.

-U pismu je tužena obavijestila roditelje sa kojim se sve problemima Tužilaštvo susreće. ‘Paralelizam’ koji se navodi u pismu jeste problem i time potkopava istragu – rekla je Vidović i dodala da nisu tačni navodi da glavni tužilac ima pravo obavještavati javnost tek kad se obustavi istraga, jer zakon daje niz ovlaštenja tužiocu, a oštećeni imaju pravo informacija.

Vidović je kazala da Ured disciplinskog tužioca nije dokazao da je sporno pismo tužena dostavila medijima, te da se Burzić disciplinski tereti samo zbog dva istupa o potpuno opštim stvarima.

-Gostujući u TV emisiji nije govorila o slučaju Seferović, niti bilo čemu što bi ugrozilo istragu, dalo prednost optuženim ili oštećenim. Pominajala je samo Alisu Mutap, čije je ime do tada 100 puta pomenuto i to u smislu da je njen iskaz interpretiran na dva različita načina – rekla je Vidović i navela da ništa od rečenog nije naštetilo ugledu pravosuđa i organa gonjenja.

Prije završnih riječi, stranke u postupku su proveli dokaze od kojih su većina medijski članci, te pisma glavne Tužiteljice te obavijesti tužilaštava, a prethodno je održano pripremno ročište na kojem su izneseni dokazni prijedlozi.

Disciplinska komsija će odluku o ovoj tužbi donijeti u zakonskom roku.

(face.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime