Slučaj Bosnalijek: Arslanagić i drugi oštetili FBiH za 13,7 miliona KM

0
31

slucaj-bosnalijek-arslanagic-i-drugi-ostetili-fbih-za-137-miliona-kmSarajevo  – Federalno pravobranilaštvo podnijelo je 17. januara Tužilaštvu Kantona Sarajevo imovinskopravni zahtjev u visini štete za državni kapital u Bosnalijeku, a u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv osumnjičenog Edina Arslanagića, bivšeg dugogodišnjeg direktora Bosnalijeka, i drugih, zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Ovo je učinjeno nakon ranijeg zaključka Vlade FBiH koja je zadužila Parvobranilaštvo za podnošenje ovog zahtjeva i ovlastila ga da preduzima sve radnje u vezi s ostvarenjem imovinskopravnog zahtjeva.

– Zaključkom Vlade FBiH od 9. januara Federalno pravobranilaštvo je zaduženo da u krivičnom postupku koji se vodi pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu protiv osumnjičenog Edina Arslanagića i drugih, zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, hitno podnese imovinskopravni zahtjev u visini štete za državni kapital, kako je to utvrđeno na osnovu vještačenja vještaka ekonomsko-finansijske struke i rezultata istrage. Također, Federalno pravobranilaštvo je ovlašteno da, ukoliko se utvrdi da je oštećena imovina FBiH, preduzima i sve radnje u vezi s ostvarivanjem imovinskopravnog zahtjeva, te da pruži svu neophodnu pomoć i informacije u vezi s provođenjem, zaključka Vlade, pa je potrebno da nas o svim radnjama koje poduzimate u krivičnom postupku obavijestite, kako bismo blagovremeno preduzimali radnje s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa FBiH, piše, između ostalog, u zahtjevu Pravobranilaštva Tužilaštvu.

Iz Pravobranilaštva FBiH je zatraženo da ih iz Tužilaštva obavijeste i u kojoj je fazi ovaj krivični postupak, kao i da dostave dokaze iz kojih proizlazi visina štete za državni kapital, a koja predstavlja imovinskopravni zahtjev.

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici, održanoj 30. januara, obaviještena o ovom potezu Pravobranilaštva. U informaciji o aktivnostima u vezi sa zaštitom državnog kapitala u Bosnalijeku, a koje je podnijelo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, stoji da je punomoćeniku Ministarstva krajem 2013. nadležni tužilac rekao kako je vještak ekonomsko-finansijske struke, po zahtjevu Tužilaštva KS-a, izvršio vještačenje na navedene okolnosti i da je utvrđena šteta u iznosu većem od 13,7 miliona KM! S ovom informacijom Ministarstva Vlada je upoznata na sjednici održanoj 9. januara, kada su i doneseni pomenuti zaključci vezani za uključivanje Pravobranilaštva.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime