Šljivić i Mušić upozorili na nezakonite radnje OV Živinice: Slijede tužbe i prijave OSCE-u i OHR-u

0
0

sljivic

Živinice – Općinski vijećnici OV Živinice Zahid Mušić, Mirsad Šljivić i Hajrudin Kozarević su otvoreno progovorili o nepravilnostima u radu, a u vezi Općinske izborne komisije o čemu je novinska agencija Patria i pisala u više navrata. Zahid Mušić i Mirsad Šljivić rekli su da im je cilj da ukažu javnosti na niz nezakonitih i diskiriminirajućih odluka Općinskog vijeća Živinice i vladajuće koalicije.

Zahid Mušić je upozorio neke diskriminirajuće i nezakonite odluke Općinskog vijeća Živinice su. To su između ostalih, konkurs i izbor članova Općinske izborne komisije Živinice, odluka o finasiranju parlamentarnih grupa-klubova vijećnika, imenovanje članova radnih tijela i komisija OV Živinice i nepoštivanje zakonskih propisa, Poslovnika o radu OV i Statuta općine Živinice, zakona Tuzlanskog kantona, FBiH i države BiH. Mi vijećnici koji u OV Živinice djelujemo kao opozicija poduzećemo niz mjera i postupaka, kako bi Općinsko vijeće Živinice počelo da radi u skladu sa zakonskim propisima, poštujući Statut općine Živinice i Poslovnik o radu OV Živinice – rekao je Mušić.

O kojim mjerama je riječ i šta će poduzeti imenovani vijećnici iz opozicije govorio je vijećnik Mirsad Šljivić. -Želimo upoznati javnost da je Centralna izborna komisjia BiH na sjednici od 5.11.2015.godine razmatrala prijedlog kandidata za OIK Živinice, koju je OV Živinice poslalo na verifikaciju. O svim neregularnostima i grubom kršenju Izbornog zakona BiH, Uputstva CIK BiH prilikom odabira kandidata za OIK-e, Zakona o zabrani diskriminacije, javnost smo upoznali na samoj sjednici OV Živinice, zbog čega smo imali prijetnje životom.

Centralna izborna komisjia BiH je samo potvrdila sve naše navode i utvrdila da kandidat Hasan Ramić ne zadovoljava uslove da bi bio član OIK Živinice, iz razloga koje smo mnogo puta navodili, a na što je vladajuća struktura SDA-SDP, uz pomoć stranaka SBiH i NS Radom za boljitak, ostala gluha. Takođe, CIK BiH je potvrdila i druge nepravilnosti na koje smo ukazivali, a vezane za kršenje ranije spomenutih zakona kojima je propisano da sastav OIK mora biti multietičan i odražavati ravnopravnu zastupljenost spolova – rekao je Šljivić.

O diskriminaciji i nezakonistostima u radu OV Živinice upoznat će institucije države BiH, OSCE, kao i instituciju obdusmena za ljudska prava i OHR u BiH. Također, bit će upućene tužbe kod nadležnih sudova i tužilaštva protiv odgovornih osoba koje su zadužene za zakonitost rada Općinskog vijeća Živinice.

(TIP/NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime