Sljedeće sedmice presuda za zločine u Višegradu

0
37

download (2)Višegrad – Državni sud će naredne sedmice izreći presudu Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, optuženima za zločine počinjene u Višegradu.

U utorak, 28. oktobra, bit će izrečena presuda Milisavljeviću, Panteliću i Tasiću, kojima se sudi za učešće u ubistvima, nezakonitom zatvaranju, mučenju i prisilnom protjerivanju Bošnjaka 1992. godine.

Istog dana, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počet će suđenje Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za zločine počinjene na području Trnova. Za utorak je zakazano i saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, te Pavi i Iliji Glavašu, optuženima za zlostavljanje civila na području Odžaka.

Nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Rešad Mujkić u ponedjeljak, 27. oktobra, izjasnit će se o krivnji po optužnici koja ga tereti za zločine počinjene u Odžaku, dok će dva dana kasnije, u srijedu, biti iznesene završne riječi Tužilaštva i Odbrane na suđenju Harizu Habiboviću, kojem su na teret stavljeni zločini u Kladnju.

Državno tužilaštvo nastavit će u ponedjeljak sa izvođenjem dokaza na suđenju Petru Kovačeviću za zločine u Višegradu, Goranu Sariću za genocid u Srebrenici, te Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radetu Škoriću i Iliji Kurušiću, koji su optuženi za nečovječna djela nad Bošnjacima u Kotor-Varoši.

U ponedjeljak će se nastaviti suđenja Draganu Šekariću za zločine u Višegradu i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću za ubistva u selu Trusina.

Saslušanje dvojice svjedoka Odbrane Iuliana Nicolae-Vintile, kojem se sudi sa Ramizom Avdovićem za zločine u Sarajevu, planirano je za utorak, a tog dana će biti nastavljeno i suđenje Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, Bosiljku i Ostoji Markoviću za silovanje u Kotor-Varoši, te Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću za zločine u Bileći.

Novi svjedok Državnog tužilaštva bi u srijedu, 29. oktobra, trebao biti saslušan na suđenjima Zoranu i Marinku Bjelici, te Novici Tripkoviću, kojima se sudi za zločine u Kalinoviku, kao i na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Istog dana će Odbrane Vitomira Rackovića i Gorana Popovića, kojima se u odvojenim predmetima sudi za zločine u Višegradu nastaviti sa izvođenjem dokaza.

Za četvrtak, 30. oktobar, zakazani su nastavci suđenja Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, Nikoli Mariću za zločine u Prozoru, Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločine na Igmanu, te Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu za zločine na području općine Hadžići.

Provođenjem dokaza Odbrane u petak, 31. oktobra, nastavit će se suđenja Ibri Maciću za zločine u Konjicu i Josipu Toliću za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku.

Tog dana se nastavljaju suđenja Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine počinjene u Kladnju i Jasminu Čolomanu za zločine počinjene na području Viteza.

Naredne sedmice će se nastaviti i obnovljena suđenja Goranu Sariću za zločine u Sarajevu, te Mehuri Selimoviću, Adilu Ružnići i Emiru Mustafiću za zločine u Krajini.

 

(justice-raport.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime