Sljedeće sedmice presuda optuženima za strijeljanje Bošnjaka u selu Čarakovo

0
51

article-2444015-1885841800000578-808_634x416-620x400Prijedor – Naredne sedmice Sud BiH će izreći presudu Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću, optuženima za strijeljanje Bošnjaka u selu Čarakovo (općina Prijedor).

Babić i Đurić su optuženi da su 23. jula 1992. godine, zajedno s drugim osobama, po naređenju Soldata, izveli iz kuća muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali. Izricanje presude zakazano je za četvrtak, 27. mart.

Istog dana će početi suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za ubijanje i mučenje civila bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku.

Suđenje Draganu Šekariću, optuženom za ubistva, mučenja, silovanja i druge zločine počinjene u Goraždu i Višegradu počet će u ponedjeljak, 24. marta. Šekarić je optužen da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane i paravojne formacije “Osvetnik”, tokom 1992. i 1993. počinio ove zločine.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, u četvrtak će biti iznesene žalbe na presudu kojom je Predrag Prošić osuđen na tri i po godina zatvora zbog protivzakonitog zatvaranja civila u Sanskom Mostu. Isti dan, pred Apelacionim vijećem pojavit će se i Novak Đukić, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ukinuta osuđujuća presuda za zločin počinjen na Tuzlanskoj kapiji.

Odbrana Miluna Kornjače, koji je optužen za progon, mučenje, nezakonito zatvaranje i ubistva Bošnjaka na području Čajniča, u srijedu, 26. marta, iznijet će završnu riječ. Isti dan, pred Sudom BiH svjedočit će i prvi svjedok Odbrane Branka Vlače, optuženog za zločine u Vogošći.

Sud je za ponedjeljak zakazao izjašnjenje o krivnji Fahrudinu Aliću, optuženom za zločine počinjene u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu. Alić je u vrijeme podizanja optužnice bio nedostupan pravosudnim organima.

Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju, koje je zakazano za utorak, 25. mart, petooptužena Marina Grubišić-Fejzić svjedočit će u svoju korist. Njoj se sudi zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem i Ivanom Medićem.

Nastavak suđenja Mensuru Memiću, Nihadu Bojadžiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločine na području Konjica, planiran je za ponedjeljak. Isti dan, nastavlja se suđenje i Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici.

Suđenja za genocid počinjen u Srebrenici bit će nastavljena u utorak Aleksandru Cvetkoviću, a u srijedu Ostoji Stanišići i Marku Miloševiću.

Za srijedu je zakazan nastavak suđenja Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine počinjene na području Višegrada.

U četvrtak će biti nastavljena suđenja Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici, Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, te Nedžadu Hodžići i Dževadu Salčinu za zločin na području Hadžića.

Novi svjedoci isti dan bit će saslušani na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića – Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Suđenje Ibri Maciću optuženom za mučenja i seksualna zlostavljanja zarobljenika u Konjicu nastavit će se u petak, kao i Vehidu Subotiću za zločin počinjen u Zenici, te Ramizu Avdoviću i Iulianu Nicolae-Vintili za zločine u Sarajevu.

Za petak je zakazano i suđenje za zločin počinjen na području Kladnja, za šta su optuženi Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović, Kahro Vejzović i Osman Gogić.

Sljedeće sedmice se nastavljaju i obnovljena suđenja Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru Dretelj, te Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, za zločine u Krajini.

(justice-report)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime