Sljedeće sedmice počinje suđenje za zločine u Prijedoru

0
16
индексPrijedor – Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, naredne sedmice pred Sudom BiH počet će suđenje Mitru i Radetu Vlasenku te Dragi Končaru za zločine počinjene u Prijedoru 1992. godine.
Početak suđenja trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za progon nesrpskog stanovništva zakazan je za srijedu, 3. decembar.
U ponedjeljak pred Apelacionim vijećem Suda BiH bit će iznesene žalbe na drugostepenu presudu Ratku Dronjku, nakon što ju je djelimično ukinuo Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Apelaciono vijeće je Dronjka osudilo na 18 godina zatvora za zločine u Drvaru.
Naredne sedmice će pred Apelacionim vijećem biti iznesene i žalbe na prvostepene presude izrečene za zločine počinjene u selu Čarakovo kod Prijedora i zločinu u Trusini kod Konjica.
Žalbe na prvostepenu presudu kojom su Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić osuđeni na po 21 godinu zatvora za zločin počinjen u selu Čarakovo, bit će iznesene u srijedu, 3. decembra. Dan kasnije, u četvrtak, bit će iznesene žalbe na presudu kojom je Edin Džeko osuđen na 12 godina zatvora za zločin počinjen 1993. u Trusini.
O krivnji će se u petak izjasniti Novak Mitrović i Dragan Glogovac, optuženi za zločine na području Zavidovića.
Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan u utorak, 2. decembra na suđenju Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženima za zločine počinjene na području Srebrenika.
U srijedu će prvi svjedoci Odbrane biti saslušani na suđenju za zločine u Kalinoviku, za šta su optuženi Marinko Bjelica, Zoran Bjelica i Novica Tripković.
Sljedeće sedmice nastavit će se tri suđenja za genocid počinjen u Srebrenici – Goranu Sariću u ponedjeljak, Aleksandru Cvetkoviću u utorak, a u srijedu Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću.
Suđenju Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radetu Škoriću i Iliji Kurušiću, optuženima za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima na području Kotor-Varoši nastavit će se u ponedjeljak, 1. decembra, kao i Petru Kovačeviću za zločine u Višegradu.
Istog dana nastavit će se suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Trusini.
U utorak će se nastaviti suđenje za višestruka silovanja u Odžaku, za šta Tužilaštvo BiH tereti Marijana Brnjića, Martina Barukčića, te Pavu i Iliju Glavaša, bivše pripadnike 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Suđenje Bosiljku i Ostoji Markoviću za zločine u Kotor-Varoši, kao i Edibu Buljubašiću, Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić nastavit će se u srijedu, dok u petak slijedi nastavak suđenja Ibri Maciću za zločine u Konjicu, te Josipu Toliću za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu.
U srijedu se nastavlja dokazni postupak Odbrana Vitomira Rackovića i Gorana Popovića, kojima se u odvojenim postupcima sudi za zločine počinjene u Višegradu.
Suđenja Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločin počinjen na planini Igman, Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, te Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine u Hadžićima nastavit će se u četvrtak.
Suđenje Jasminu Čolomanu, optuženom za zločine u Vitezu, te Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Zijadu Hamziću, Nusretu Muhiću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću, Ramizu Haliloviću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine počinjene u Kladnju, nastavit će se u petak, 5. decembra.
U petak će također biti održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrane Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Habibu Čopelji i Mehmedu Kaminiću, optuženima za zločine u Mostaru.
U petak su zakazana i ročišta Jozi Đojiću, osumnjičenom za silovanje i seksualno zlostavljanje na području Odžaka 1992. godine, te Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću, osumnjičenima za zločin počinjen u Čajniču, na kojima će se razmatrati procesna pitanja.
Sljedeće sedmice također se nastavljaju obnovljena suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločin u Krajini, te Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu.
(justice-raport)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime