Sljedeće sedmice počinje novo suđenje za zločine nad Bošnjacima u Višegradu

0
24

Jovan.Goran.PopovicVišegrad, Sarajevo – Iduće sedmice pred Sudom BiH počinje suđenje Jovanu Popoviću i Goranu Popoviću, optuženima za zločine počinjene na području Višegrada.

Početak suđenja zakazan je za utorak, 18. mart. Popovićima je na teret stavljeno učešće u ubistvima, silovanju, prisilnom premještanju, kao i nezakonitom zatvaranju bošnjačkog stanovništva.

Istog dana, Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ na suđenju Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica, kao i Jablanici.

Nikola Marić će se u srijedu, 19. marta, izjasniti o krivnji za progon, ubistva, mučenja i druga nečovječna djela počinjena nad Bošnjacima na području Prozora.

U ponedjeljak, 17. marta, na statusnoj konferenciji bit će iznesen plan dokaznog postupka na suđenju Draganu Šekariću, nekadašnjem pripadniku Teritorijalne odbrane i paravojne formacije “Osvetnik”. Optužen je za ubistva, mučenja, silovanje i druga nečovječna djela na području Goražda i Višegrada.

Tri svjedoka Tužilaštva BiH pojavit će se u ponedjeljak na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici. Tog dana će biti održano ročište u vezi sa zdravstvenim stanjem Vinka Kondića. Zbog bolesti, Sud BiH je protiv njega obustavio postupak za zločine na području Ključa.

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, bit će pročitan iskaz Dražena Erdemovića, koji je u Haagu osuđen na pet godina zatvora zbog učešća u pogubljenju Srebreničana na Branjevu u julu 1995. godine.

Tog dana se nastavljaju suđenja Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Edibu Buljubašiću i Marini Grubišić-Fejzić za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine, te Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine u Višegradu, kao i Ramizu Avdoviću i Iulianu-Nicolae Vintili, optuženima za zločine u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH u srijedu nastavlja provođenje dokaza protiv Vitomira Rackovića, optuženog za zločine u Višegradu, Branka Vlače, optuženog za zločine u Sarajevu, te Ostoje Stanišiće i Marka Miloševića, kojima je na teret stavljen genocid u Srebrenici.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH bit će u četvrtak, 20. marta, ispitani na suđenju Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločine na Igmanu, Indiri Kamerić, optuženoj za zločine na području Bosanskog Broda.

U petak će biti nastavljeno suđenje Ibri Maciću za zločine u Konjicu, kao i Josipu Toliću za zločine u Odžaku, a najavljen je i nastavak suđenja Vehidu Subotiću, optuženom za zločine u selu Dusina (općina Zenica).

Sljedeće sedmice nastavljaju se i obnovljenja suđenja Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru Dretelj, kao i Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine u Krajini.

(justice-report)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime