Sljedeće godine početak gradnje TE Banovići

0
16

rmu-banovici-3

Banovići – Bliži se vrijeme početka izgradnje Termoelektrane u Banovićima. Preduzeće Rudnici mrkog uglja “Banovići” trenutno radi na pripremi dokumentacije neophodne za kreditnu aplikaciju za izgradnju termoelektrane u ovoj općini, čime se zaokružuje postupak izbora Strateškog partnera, te se stvaraju preduslovi za početak gradnje. Istaknuto je ovo na sastanku menadžmenta Rudnika sa federalnim i kantonalnim premijerom, resornim ministrom, prvim čovjekom Elektroprivrede BiH, te brojnim drugim stručnim osobljem. RMU Banovići je uradio kompletnu Investiciono – tehničku i okolinsku dokumentaciju te niz drugih elaborata, studija i projekata s ciljem pribavljanja dozvola i odobrenja. Nakon toga oba doma Parlamenta FBiH dala su „zeleno svjetlo“ na izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju, a riječ je o kineskoj kompaniji.

„Trebamo potpisati ugovor još sa bankom, ugovor o vođenju i održavanju bloka, ugovor o prodaji struje, nakon čega bi se završila potpuno procedura i krenulo u izgradnju termoelektrane u Banovićima“, kazao je Munever Čergić, generalni direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

Čergić navodi da se podnošenje aplikacije Industrijskoj kineskoj razvojnoj banci očekuje najkasnije do polovine januara naredne godine, te bi se već u aprilu trebali potpisati svi ugovori, čime bi se potpuno završila procedura izbora strateškog partnera. Prvi čovjek Federacije podsjeća da je energija najveće bogatstvo svih građana, kako danas, tako i u budućnosti.

Radi se dakle o novim zamjenskim blokovima koji su daleko sigurniji, čak za trećinu manje troše uglja, 80 posto manje emituju sumpor dioksida i drugih susptanci.

Direktor Elektroprivrede napominje da izgradnja ove termoelektrane ne ugrožava rad Bloka 6 u Tuzli, te je i postignut dogovor za naredni period.

„Da ćemo u narednim mjesecima napraviti plan potreba termoelektrane Tuzla za mrkim ugljem iz Banovića i da ćemo zajednički dogovoriti način obezbjeđenja tog uglja od posle 2030 godine, rada Bloka 6“, Bajazit Jašarević, v.d. direktora Elektroprivrede BiH.

Kompanija koja će izvoditi radove uslovljena je time da 20 posto od ukupnog broja radova moraju izvoditi domaće kompanije.

„Očekujemo da ovaj projekat digne našu građevinsku i metalnu industriju, ove naše dvije posrnule grane industrije“, kazao je Bego Gutić, premijer TK.

Ukupna vrijednost projekta je oko milijardu KM, a početak izgradnje očekuje se polovinom naredne godine piše RTV Slon.

(ntv.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime