Slijedi prodaja FDS-a, Energoinvesta i Bosnalijeka?

0
3

imagesBiH – Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF) u 2014. godini planira prodaju nekoliko preduzeća u kojima Federalna vlada ima manjinski vlasnički udio, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz” Šuhret Fazlić, direktor APF-a.

“Riječ je o Energopetrolu, Fabrici duhana Sarajevo (FDS), Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju”, kazao je Fazlić.

Naglasio je da je riječ o Planu za privatizaciju, koji je usvojio Upravni odbor APF-a, ali još nije i Vlada FBiH.

“Prema tom planu, namjeravamo privatizirati i preduzeća gdje je udio vlasništva Vlade veći – Aluminij iz Mostara, Energoinvest, Željezaru Zenica. Iako imamo određeni udio i u BH Telecomu, u ovogodišnjem planu nismo ovo preduzeće predložili za prodaju”, kazao je Fazlić.

Sudeći prema informaciji Agencije koju su pripremili za posljednju sjednicu Vlade, ponovo je aktuelizirana „mala privatizacija” u Federaciji. Krajnji rok za „malu privatizaciju” je 25. novembar 2015. godine.

S obzirom na to da u agencijama smatraju da takav vid prodaje može biti i svojevrsno restrukturiranje preduzeća, jer dobit od prodaje dijelova ekonomske cjeline može poslužiti za preživljavanje cjelokupnog sistema, agencije su za 2014. godinu inicirale da sva preduzeća obave analizu i predlože prodaju kroz „malu privatizaciju”.

“APF je u okviru pripreme Plana privatizacije za 2014. već krajem prošle godine uputio dopis preduzećima iz svoje nadležnosti da dostave spisak svega što bi moglo biti predmet prodaje. Među prvim objektima kandidiranim za prodaju u maloj privatizaciji je KTK Visoko, a najvjerovatnije će i određene ekonomske cjeline Agrokomerca iz Velike Kladuše ići u prodaju”, rekao je Fazlić.

On tvrdi da je teško procijeniti o kolikoj se ukupnoj vrijednosti radi, s obzirom na to da su brojni nekadašnji „veliki sistemi” s vremena na vrijeme prodavali dijelove ekonomskih cjelina i s tim novcem preživljavali.

Navodno nije riječ o znatnim iznosima novca. U svakom slučaju, dodao je Fazlić, novac od prodaje u „maloj privatizaciji” ide direktno preduzećima, odnosno za finansiranje poslovanja.

Pojašnjenje APF-a za aktueliziranje „male privatizacije” jesu efekti od novca koji se može dobiti prodajom određenih dijelova preduzeća, odnosno objekata nekadašnjih velikih sistema. Novac je namijenjen isključivo za plaćanje dugovanja dobavljačima, bankama, kao i za rješavanje statusa uposlenika tih preduzeća, za doprinose i uvezivanje radnog staža.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime