Skupština ZDŽ prekinula sjednicu zbog smanjenog broja prisutnih poslanika

0
1

Skupština ZDŽ prekinula sjednicu zbog smanjenog broja prisutnih poslanika

Zenica – Na sjednici Skupštine Zeničko-dobojske županije razmatrana je inicijativu o prijenosu nadležnosti obrazovanja sa županijskog nivoa na općine. Inicijativa poslanika Hašima Mujanovića za donošenje Zakona o prenošenju nadležnosti Zeničko-dobojske županije za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na općine Vareš, Breza, Olovo, Visoko, Kakanj, Zavidovići, Maglaj, Doboj-Jug, Tešanj i Grad Zenica, nije podržana zbog niza nelogičnosti do kojih bi došlo tijekom primjene zakonskih akata.

Skupština ZDŽ je jednoglasno podržala prijedlog Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, koji je prije tri godine podnio bivši županijski zastupnik Stranke za BiH Asim Čajlaković. Ovaj zakon ubuduće bi trebao da kvalitetnije uredi ovu oblast, za etažne vlasnike i za firme zadužene za održavanje, jer su zakonom predviđena dva računa.

Na ovoj sjednici Skupština je utvrdila dva mišljenja u okviru procedure za donošenje zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja će biti proslijeđena nadležnom federalnom ministarstvu radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Skupština je prvo utvrdila mišljenje u vezi Nacrta Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom i mišljenje u vezi Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Mišljenja Skupštine županije u vezi ovih zakona su utvrđena uvažavajući, predhodno data mišljenja resornih kantonalni ministarstava koja je prihvatila Vlada Županije, a koja su i sastavni dijelovi mišljanja koja je uvtrdila i Skupština Zeničko-dobojske županije.

U nastavku rada Skupština je prihvatatila izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti u prošloj godini, a nakon završene šeste točke dnevnog reda utvrđeno je, da broj prisutnih poslanika na Skupštini nije dovoljan. U skladu sa poslovnikom sjednica Skupštine nije mogla biti nastavljena, nakon čega je uslijedio prekid, a Kolegij Skupštine će u skladu sa Poslovnikom, donijeti odluku o datumu nastavka 25. sjednice Skupštine Zeničko-dobojske županije.

(vecernji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime