Skupština USK: Kanton će uzeti kratkoročni kredit od sedam miliona KM

0
4

56a673638431c7.81027849_SKUPSTINA-1-640x482

Bihać – Na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) održanoj jučer u Bihaću zastupnici su donijeli odluku o uzimanju kratkoročnog kredita u visini od 7 miliona KM da bi se popunile budžetske rupe u Kantonu i isplatile neophodne zakonske obaveze.

Isplata plaća

Za kredit je glasalo 17 zastupnika parlamentarne većine, koju čine SDA i A-sda, no do donošenja odluke opozicija je pokušala osporiti potrebu za ovim kreditom.

Ministar finansija u Vladi USK Zikrija Duraković (A-sda) objasnio je da je prethodno vraćen kratkoročni kredit od 7 miliona KM i pohvalio se da je Vlada USK u 2015. godini uspjela isplatiti 12 plaća i 12 toplih obroka za više od 5.000 budžetskih korisnika u visini od 134,9 miliona KM.

– Stanje smo stabilizirali, ali bez ovog kredita nećemo moći dalje servisirati obaveze prema budžetskim korisnicima – rekao je Duraković.

Farko Hodžić (DF) izrazio je sumnju u zakonitost procedure javne nabavke za ovaj kredit, jer se javio samo jedan ponuđač Albin Muslić (SDP), te je pitao je li potreban novi kredit za koji se plaća dnevna kamata od 790 KM, a Željko Mirković (SDP) i Ekrem Prošić (DF) konstatirali su da kredit neće ništa riješiti. Ni zastupnici SBB-a nisu bili za podizanje kredita, što je javno obrazložio predsjednik Kluba SBB-a Nijaz Kadirić.

No, ideja o dugoročnom kreditu za kanalizacioni sistem općine Cazin u visini od pet miliona eura na 15 godina izazvala je buru kod opozicije, ali i kod dijela parlamentarne većine. Sporno je bilo to što USK mora biti garant za 4 od pet miliona eura ovog kredita, kao i činjenica da je Općina Cazin izuzetak od svih krajiških općina koje rade kanalizaciju, a ne traže od Skupštine USK garanciju za kredit.

– Neće USK vraćati ovaj kredit ako bi vraćanje došlo u pitanje, već Općina Cazin – branio se načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević (A-sda) i naglasio da ne postoji finansijski rizik za Kanton, jer se uvijek može naplatiti iz sredstava Općine.

Spomenuo je i građevinsku sezonu koja je na pragu, no to nije omekšalo protivnike Ogreševićeve ideje. Ni Komisija za budžet nije bila za.

– Ovo su velika sredstva, projekt je fenomenalan, ali u vezi s načinom finansiranja moramo još razgovarati. Ovaj kredit bi opteretio postojeće zaduženje Kantona na duži period – izjavio je Sanel Mahić (SDA).

16 suzdržanih

Na kraju rasprave premijer USK Izudin Saračević zamolio je da se glasa za “cazinski kredit”. No, prilikom glasanja nije bilo dovoljno ruku jer je za glasalo 13 zastupnika, dok ih je 16 bilo suzdržano.

Pozitivni primjeri
Mahić je kazao da nije uredu dalje se zaduživati kada USK ima problem s tekućom likvidnošću. Naveo je primjer Sanskog Mosta, koji je riješio isti problem s kanalizacijom, ali bez garancije Skupštine USK. Slični su i primjeri Općina Bosanski Petrovac, ali i Bihać.

Piše:M.Dedić

(buzimpress.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime