Skupština RS-a danas o odluci Ustavnog suda BiH

0
5

Danas će u Banja Luci biti održana sjednica Narodne skupštine bh. entitetu Republika Srpska na kojoj će biti razmatrana odluka Ustavnog suda BiH o mjeri zabrane održavanja referenduma o Danu Republike.

Sud je odluku o zabrani referenduma potvrdio na plenarnoj sednici održanoj 17. septembra kada je raspravljao o zahtjevu NSRS-a da poništi predhodno donesenu odluku iz prošle godine.

Ustavni sud BiH osporio je održavanje referenduma u RS mjerom o privremenoj obustavi Odluke o raspisivanju referenduma.

Državni Ustavni sud također je odlučio da nema potrebe da preispituje svoju prošlogodišnju odluku da 9. januar ne može biti obilježavan kao Dan RS-a, jer je vezan za jedan narod.

Nakon odluke Ustavnog suda stigle su i reakcije zvaničnika Republike Srpske koji ne odustaju od provedbe referenduma.

Cvijanović: Referendum u nedelju

Premijerka RS-a, Željka Cvijanović, tim je povodom izjavila kako će referendum o Danu RS-a biti održan u tom entitetu u nedjelju.

Na upit hoće li, ukoliko se provede referendum koji je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, biti krivičnih gonjenja, Cvijanović je naglasila kako je riječ o “trodimenzionalnom pitanju”.

“Po onim aktivnostima koje se provode, referendum će biti održan. Što se tiče krivičnog progona, ne znam na koga mislite. Odluku o referendumu je donijela Narodna skupština RS-a i ona je donesena na volju svih poslaničkih klubova u RS-u, tamo imate desetine poslanika koji su čvrsto stali iza te odluke. Druga dimenzija pitanja, šta znači da li, ako se izjašnjava volja, treba da se hapse narodni poslanici, ministri, državni službenici, vojnici, policajci, poljoprivrednici, veterani rata… O čemu pričamo ovdje, je li to obrazac? Kako su stručnjaci rekli, koji se bave pravom, nema odgovornosti za ono što spada u domen političkih odluka. EU je zasnovana na standardima izjašnjavanja građana putem referenduma. Plasira se iskrivljena teza kako neko provodi aktivnosti protiv vladavine prava”, naglasila je Cvijanović.

Dodik: Ne povlačim se ni pred „bonskim ovlastima“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se neće povući čak i ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pokrene “bonske ovlasti” i zabrani mu političko djelovanje.

“Bonska ovlaštenja i kada su ranije masovno primjenjivana, primjenjivana su protivzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne. Ali, ukoliko, hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio”, rekao je Dodik u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Predsjednik RS-a je istakao da ovaj referendum o danu RS-a, zakazan za 25. septembar, nije priča o statusu, niti i o otcjepljenju RS-a.

“Nama je primarno da završimo ovaj dio posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti pitanje statusa u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ja to ne znam”, kazao je Dodik.

Stav PIC-a jasan

Članice Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini, povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenoj mjeri zabrane održavanja referenduma o Danu RS-a, izdale su saopćenje za javnost u kojem pozivaju vlasti u Republici Srpskoj da ne održavaju zakazani referendum.

Napominje se da je 17. septembra Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio suspendirati Odluku o referendumu koju je donijela Narodna skupština RS-a, do donošenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o njenoj ustavnosti.

“Prema tome, ne postoji pravni osnov za održavanje entitetskog referenduma u RS-u 25. septembra. Još jednom pozivamo organe vlasti RS-a da ne održe referendum.”

Nijedan referendum ne može promijeniti konačnu i obvezujuću prirodu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja u potpunosti ostaje na snazi i mora se poštovati, dodaje se.

Izvor: Agencije

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime