Skupština Posavskog kantona: Bosanski i srpski jezik ulaze u Ustav

0
58

kanton-pk-1024x768Ugljevik, Orašje, Odžak – Prema trenutnim ustavnim odredbama u ovom kantonu, službeni jezici su hrvatski i bošnjački, a službeno pismo je latinica, što je u suprotnosti sa državnim i entitetskim ustavima.

Od ponedjeljka, 18. jula, u Ustavu Posavskog kantona bi konačno trebalo stajati da su službeni jezici u ovom dijelu BiH bosanski, hrvatski i srpski, a službena pisma latinica i ćirilica. Trenutno u Ust-avu ovog kantona stoji da su službeni jezici hrvatski i bošnjački, a pismo latinica.

Narednog ponedjeljka Skupština PK će raspravljati o amandmanima na kantonalni Ustav, a među njima su i spomenute izmjene u vezi sa jezikom i pismom. Međutim, to nisu i jedine izmjene Ustava o kojima će raspravljati zastupnici u kantonalnoj skupštini. Za ovu sjednicu predloženo je više od 40 amandmana na Ustav.

Među predloženim izmjenama su i one koje se odnose na dužinu trajanja mandata. Naime, prema važećim odredbama mandat izabranih i imenovanih zvaničnika u PK trebao bi trajati dvije, a ne četiri godine, tako da će i ove odredbe biti usklađene sa državnim i entitetskim ustavima.

Također, najviši zakonodavni akt u najsjevernijem kantonu u FBiH predviđa da predsjednik Skupštine i premijer imaju po jednog, a ne po dvojicu zamjenika, tako da će i ova neusklađenost biti ispravljena odredbama da predsjednik Skupštine, odnsono premijer i njihovi zamjenici moraju biti iz tri konstitutivna naroda. Dio izmjena se odnosi i na imenovanje i razrješenje sudija općinskih i Kantonalnog suda, kao i na druga pitanja u vezi sa funkcionisanjem institucija u ovom kantonu.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime