Skupština Kosova usvojila Nacrt izbornog zakona

0
3

download (4)Kosovo – Zastupnici srpske nacionalne manjine bojkotovali sjednicu, a Nacrt zakona onemogućava glasanje sa srpskim dokumentima.

Zaposlenici u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu na pola sata prekinuli su rad zbog novog izbornog zakona. Nacrt zakona usvojila je Skupština Kosova bez poslanika srpske nacionalne manjine, koji su bojkotovali sjednicu.

Nezadovoljni su jer se predlaže zabrana prava glasa Srbima koji nemaju kosovske dokumente i ukida dosadašnji način biranja dodatnih tzv. rezerviranih zastupničkih mjesta za predstavnike kosovskih Srba, uz deset zajamčenih mjesta, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Zagarantovana mjesta

Mjesta srpskih poslanika u Skupštini Kosova bila su prazna, a među njima i mjesto Rade Trajković, koja je nezadovoljna predloženim novim izbornim zakonom.

“Mislim da je ovaj Zakon, sa jedne strane, napravljen da što manje Srba učestvuje u izbornom ciklusu”, kaže ona.

Od 120 poslaničkih mjesta, prema prijedlogu Marttija Ahtisaarija, 20 je i dalje zagarantovano predstavnicima nacionalnih manjina, bez obzira na izborni rezultat. Od toga – pola za poslanike iz redova kosovskih Srba i deset iz ostalih zajednica.

Ono što će se sada promijeniti je da uz 10 zagarantovanih mjesta za predstavnike kosovskih Srba, bez obzira na broj glasova koje osvoje na izborima, za svako dodatno, tzv. rezervisano mjesto u Skupštini, morat će osvojiti nekoliko hiljada glasova više nego do sada.

Sjednicu su, kažu, bojkotovali i zato što novi Zakon onemogućava glasanje sa srpskim dokumentima.

“To će biti veliki problem za njih. Prosto da se traži da državljani Kosova učestvuju u izbornom procesu. Vi znate koji je problem sa Srbima sa severa Kosova. Oni još nemaju svoja dokumenta, još se voze kola bez registarskih tablica, znači onemogućujemo jednu pravu integraciju Srba sa severa. Srbi, proterani, isto tako imaju problem u smislu državljanstva, kosovskih dokumenata – sve to može da se dobije, ali za to treba vreme, treba proces”, smatra Trajković.

“Nastavak pozitivne diskriminacije”

U Institutu koji je posljednje tri godine pratio pripremu Nacrta zakona kažu da on i dalje nudi pozitivnu diskriminaciju manjinskim zajednicama.

“Istina je da su ukinute neke od privilegija koje su zajednice imale, kao što su, naprimjer, rezervisana mjesta. Među zajednicama se stekao utisak da je došlo do velikih negativnih promjena za njih, kao i to da će se tražiti cenzus (izborni prag) i za manjinske stranke, što je netačno”, ističe Leon Malazogu iz instituta Demokratija za razvoj.

Razumljivo je da se Kosovo konsoliduje, tako da i zahtjev da glasači moraju biti državljani Kosova smatram opravdanim.

Iako je 13 poslanika bojkotovalo sjednicu, Nacrt zakona je usvojen većinom glasova. Poslanici imaju dvije sedmice za amandmane, a nakon toga će se glasati o njegovom usvajanju.

Ako dobije većinu, primijenit će se na narednim parlamentarnim izborima, koji će biti održani za nekoliko mjeseci.

(aljazeera.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime