Skupština Kosova izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

0
180

Skupština Kosova danas je usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici uoči 11. jula, odnosno 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope još od Drugog svjetskog rata.

Brojni zastupnici u kosovskoj skupštini danas su za reverom nosili Cvijet Srebrenice, simbol stradanja bošnjačkog naroda u julu 1995. godine, a među njima je i premijer Albin Kurti.

“Za” je glasalo 89 zastupnika. Poslanici Srpske liste napustili su sjednicu kad je na dnevni red došla Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Predlagači rezolucije su pozvali sve narode, a posebno Srbe, u Skupštini da glasaju “za” i tako pruže ruku pomirenju, stabilnosti i mirnoj budućnosti i da se otrgnu okova nekih starih vremena i starih režima.

89 poslanika podiglo je ruku
89 poslanika podiglo je ruku “za”

Pozivajući se na više međunarodnih dokumenata i rezolucija o ljudskim pravima te onim o Srebrenici, među kojima je i Rezolucija kosovske skupštine, donesena na današnji dan 2005. godine, u dokumentu se ističe da su “nakon nasilne okupacije Srebrenice, koja je bila zaštićeno područje UN-a, oružane snage bosanskih Srba, potpomognute i podržane tadašnjim režimom Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, planski ubile više od 8.000 Bošnjaka, silovale veliki broj žena, prisilno protjerale više od 25.000 starijih osoba, žena i djece”.

Izvor: Kosova.info
Izvor: Kosova.info

U dokumentu se ističe da se radi o genocidu i prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 19. aprila 1993. godine, kao i potvrdi istog suda od 26. februara 2007. godine, te definiciji genocida prema Konvenciji UN-a od decembra 1948. godine.

Kosovski parlament je ovim oštro osudio genocid u Srebrenici, čime se suosjeća i iskazuje duboka tuga zbog nevinih žrtava koje su stradale u genocidu u Srebrenici tokom krvave agresije u Bosni i Hercegovini, i izražava saučešće preživjelim članovima porodice.

Skupština Kosova konstatuje i prihvata da su, nakon okupacije Srebrenice vojne snage VRS-a nekoliko dana vršile masakre u Srebrenici i okolini, ubijajući, masakrirajući više od 8.000 djece, odraslih muškaraca i maloljetnika.

Izvor: Kosova.info
Izvor: Kosova.info

Rezolucijom se najoštrije osuđuje svaka tendencija namjernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici s ciljem ocrnjavanja žrtava i prikrivanja motiva počinjenih zločina.

U zaključcima se kosovska vlada i druge institucije pozivaju da odaju počast žrtvama Srebrenice, a podsjeća se da je i evropski parlament 11. juli proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Podsjetimo, kosovska Rezolucija o genocidu u Srebrenici dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime