Skupština BPK: Predsjedavajuća Edita Velić iz DF-a

0
32

Nova skupštinska većina, kako ističe Velić, svjesna je da su tek na pola puta kada je u pitanju završetak procesa formiranja vlasti u BPK Goražde

Konstituisanjem klubova Bošnjaka i Hrvata te izborom rukovodstva Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde okončana je, u novembru prošle godine započeta konstituirajuća sjednica kantonalnog parlamenta

Jednoglasnim odlukama trinaest zastupnika stranaka iz Građanskog bloka te dva zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) za predsjedavajuću Skupštine BPK izabrana je Edita Velić (DF), koju je na tu poziciju kandidovao Klub Bošnjaka. Dopredsjedavajući je Edim Fejzić (Goraždanska priča), dok je pozicija dopredsjedavajućeg iz reda Srba ostala upražnjena, jer na sjednici se nisu pojavili poslanici Liberalne stranke (LS), Stranke za BiH i dio poslanika SDA.

Mirsad Žuga, zastupnik SDA, koji je prisustvovao današnjoj sjednici istakao je da je ova parlamentarna većina okupljena u namjeri da se odblokira proces formiranja vlasti u ovom kantonu.

– Mi smo pokušali s prethodnom većinom od 13 zastupnika koja je bila sa LS-om i SzBiH da još neko uđe, međutim nismo dobili podršku bilo koga od ostalih poslanika i to je blokiralo cijeli proces, koji sada nastojimo deblokirati. Na prošloj sjednici, kada je bio izbor delegata za Dom naroda, otprilike ista ova većina je podržala i našeg kandidata, tako da je s te strane to jedan kontinuitet, a što se tiče stanja u klubu SDA, vjerovatno su proradile neke sujete – istakao je Žuga.

Izrazio je nadu da će, ipak, klub ove stranke ostati jedinstven i da će nastaviti da obnaša funkcije te najavio da će SDA dati prijedlog za mandatara Vlade BPK.

– Neophodno je intenzivirati aktivnosti na formiranju Vlade koja treba dati konačan prijedlog budžeta BPK za 2019. godinu kako bi bio uvojen do kraja marta – istakao je.

Trinaest zastupnika na današnjoj sjednici jednoglasno su donijeli sve odluke uprkos upozorenju sekretara Skupštine da se konstituirajuće sjednice mogu održati ukoliko im prisustvuje dvije trećine od ukupnog broja zastupnika.

– S obzirom na to da postoji većina u skladu s onim vraćanjem i predajom mandata dodjelom drugih mandata, mi smo vidjeli svoju priliku tu s obzirom na to da imamo većinu u klubu Bošnjaka i to smo danas pokazali i napravili ovo. Pokazali smo da želimo odblokirati kompletan proces koji je bio u zastoju zbog jednakog broja kandidata u klubu Bošnjaka koji je i na jednoj i na drugoj strani bio devet i to smo ovim današnjim činom i učinili – kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić (DF).

Nova skupštinska većina, kako ističe, svjesna je da su tek na pola puta kada je u pitanju završetak procesa formiranja vlasti u BPK Goražde.

– Mi pozivamo one koji su izborni pobjednici i tako se vole nazivati, evo sada kada je izabrano rukovodstvo Skupštine, pozivamo klub Srba da se konstituiše i dostavi svoje prijedloge, i SDA da s obzirom kako tvrde da imaju većinu, daju prijedlog za mandatara i sastav nove Vlade BPK. Mi naravno u tome nećemo praviti nikakve probleme, mi smo svoj dio odgovornosti prema građanima izvršili – kazala je Velić.

Izvor: FenaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime