Skoro 40.000 učenika manje u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH

0
6

Untitled-148BiH – Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/15 godini.

Naime, prema analizi kretanja ukupnog broja učenika osnovnih škola u Federaciji BiH za razdoblje školske od 2010/11. do 2014/15. godine primjetno je kontinuirano smanjenje broja učenika osnovnih škola.

Prema zbirnim podacima za Federaciju BiH, broj učenika u osnovnim školama u spomenutom razdoblju smanjen je za 30.909 učenika ili 13,84 posto. Ovo smanjenje je evidentno u svim županijama, a iskazano u postotcima najizraženije je u Posavskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji. Kao razlozi smanjenja broja učenika u osnovnim školama navedeni su pad nataliteta, povećanje broja djeca koja uopće ne upisuju osnovnu školu, neredovno pohađanje ili prekid osnovnog obrazovanja prije njegovog završetka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U srednjim školama, navodi se da je, prema zbirnim podacima za osam županija u Federaciji BiH, broj učenika prvih razreda u tekućoj školskoj godini, u odnosu na školsku 2010/11. godinu, manji za 8.842 učenika ili 28,53 posto.

Kao razlozi za smanjenje broja upisanih u srednje škole navode se, također, pad nataliteta, ali i činjenica što je prvi razred srednje škole u prethodnoj školskoj godini upisala prva generacija učenika koja je obrazovana prema devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od prethodnih generacija.

Zbog ovakvog trenda, Vlada FBiH usvojila je danas niz preporuka koje su na tragu dosljedne primjene člana 16. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, osiguranja učinkovitog sustava evidentiranja i obuhvata djece koja ne upisuju osnovnu školu i koja napuštaju osnovno i srednje obrazovanje, te potrebi nastavka projekta nabavke besplatnih udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, stoji u priopćenju.

(zenit.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime