‘Škole u BiH moraju biti bez diskriminacije i razdvajanja po nacionalnosti’

0
4

u8_u8_segregacija_skole_0BiH  ̶ Evropska komisija na sastanku sa predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine u Bruxellesu istakla je potrebu da se osigura inkluzivni obrazovni sistem bez diskriminacije i razdvajanja po nacionalnoj osnovi. U tom kontekstu, Komisija je istakla važnost implementacije nedavne presude Vrhovnog suda FBiH, javlja Anadolu Agency.

Naime, u okviru sedmog ciklusa pododbora uspostavljenih u okviru Privremenog sporazuma, predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se kako bi razgovarali o nivou približavanja zemlje pravilima EU u oblasti inovacija, informacionog društva, socijalne politike i javnog zdravstva.

Tokom sastanka, razgovaralo se o dešavanjima u području obrazovanja. Evropska komisija je pozdravila nedavnoosnivanje Ureda Erasmus +, kao i aktivnosti u okviru programa Kreativna Evropa.

U oblasti informacionog društva i medija, Evropska komisija je konstatovala da još uvijek nije usvojena politika sektora telekomunikacija i da zakonodavstvo vezano za e-komunikacije još uvijek nije usklađeno sa ažuriranim okvirom EU. Takođe je istaknuto da postoje kašnjenja u procesu digitalizacije.

Evropska komisija je naglasila važnost osiguranja potpune funkcionalnosti, uključujući i imenovanje generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije i nezavisnosti Regulatorne agencije za komunikacije i ukazala na nedostatak napretka u e-trgovini. Evropska komisija je primila k znanju da je usvojen Zakon o elektronskom dokumentu BiH.

Na sastanku se također raspravljalo o zapošljavanju i socijalnoj politici. Evropska komisija pozvala je BiH da razvije i implementira smislene reforme u sektoru socijalne zaštite, kao i u okviru Pakta za rast i zapošljavanje. Evropska komisija je naglasila da su i dalje potrebni značajni napori kako bi se razvile odgovarajuće politike za zapošljavanje i razvoj vještina. Takođe je izrazila i zabrinutost zbog nedostatka napretka u vezi sa novim Zakonom o radu FBiH. Evropska komisija je ocijenila pozitivnim usvajanje Strategije reforme penzionog sistema u FBiH i pozvala da se reforma provede.

Evropska komisija je pozdravila pridruživanje BiH programu Horizont 2020 i učešće u programima COST i Eureka. Takođe je naglašen značaj preduzimanja aktivnosti za jačanje kapaciteta u skladu sa Evropskim istraživačkim prostorom.

Evropska komisija je pozvala BiH da uskladi svoj pravni okvir za javno zdravlje i zaštitu potrošača sa zakonodavstvom EU. Takođe je predstavljeno stanje i razgovarano je o provedbi operativnih zaključaka sa seminara o inkluziji Roma. Evropska komisija je konstatovala da je postignut značajan napredak u rješavanju pitanja upisa u matične knjige za romsku zajednicu i pozvala BiH da pojača napore u stvaranju uslova za zapošljavanje i pristup zdravstvenoj zaštiti.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime