Škola budućnosti u sedam škola ZDK

0
5

Škole budućnosti

Tešanj, Zavidovići, Zenica, Visoko, Kakanj, Vareš – Škola budućnosti u sedam škola ZDK –  Na području Zeničko-dobojskog kantona će, uz partnersku saradnju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, “Microsofta BiH” te podršku kompanija “Comtrade distribution” i “Exclusive”, biti nastavljena realizacija projekta “Škola budućnosti“.

Od ove godine projekt će biti realizovan u odabranih sedam škola iz Zeničko-dobojskog kantona i to u školama iz Tešnja, Zavidovića, Zenice, Visokog, Kaknja i Vareša.

Svaka škola će dobiti po jednu “informatičku” učionicu, uz uvođenje interneta, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 50.000 KM.

-Zahvaljujući ovom projektu osnovci će ubuduće u ovim školama nova znanja, u skladu s nastavnim planom i programom, usvajati koristeći moderne tehnologije, razvijajući tako istraživački duh, timski rad i prezentacijske vještine – istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Mensur Sinanović.

Projekt “Škola budućnosti” podrazumijeva primjenu jednog sasvim novog koncepta podučavanja i učenja za učenike osnovnih škola, pod nazivom “Samoorganizovano okruženje za učenje – SOLE Self Organised Learning Environment”. Primjena SOLE koncepta podrazumijeva i opremanje učionica tabletima, te uvođenje interneta u učionice da bi se nesmetano koristile aplikacije i servisi u oblaku, kao što je ‘Office 365’.

U prvoj fazi projekta predviđena je obuka oko stotinu nastavnika više predmeta i razredne nastave, koja će biti održana tokom zimskog raspusta.

U projektu “Škola budućnosti” u ZDK učestvuju osnovne škole “Rešad Kadić” Tešanj, Druga osnovna škola Zavidovići, “Skender Kulenović” i “Meša Selimović” Zenica, “Hamdija Kreševljaković” Kakanj, “Safvet-beg Bašagić” Visoko i “Vareš Majdan” Vareš.

 

(zenicablog.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime