Skinuta oznaka tajnosti s nove grupe fajlova-Klinton: Goražde ne smije pasti

1
11

bill-clintonGoražde, SAD – Skinuta oznaka tajnosti s nove grupe fajlova -Klinton: Goražde ne smije pasti

Biblioteka nekadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton) objavila je nove dokumente koji se tiču i Bosne i Hercegovine.

Na tridesetak stranica najviše se govorilo o razvoju situacije nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine i opcijama da se spriječi daljnje osvajanje enklava.

Brojne opcije

U dokumentima se često razmatraju opcije vojne intervencije protiv bosanskih Srba, a dosta pažnje dato je inicijativi tadašnjeg predsjednika Francuske Žaka Širaka (Jacques Chirac) da se vojnom silom Srebrenica oslobodi od trupa bosanskih Srba. U jednom dokumentu od 13. jula 1995. dat je transkript razgovora između francuskog i američkog predsjednika.

– Francuska je spremna sve svoje vojne potencijale staviti iza akcije za ponovno zaposjedanje Srebrenice. Još ne znam šta Britanci misle. Oni su direktno zainteresirani, jer je Goražde, gdje su njihovi vojnici, blizu Srebrenice. Pitam se hoće li se i oni, kako su to Holanđani uradili u Srebrenici, samo spakovati i otići. Ne želim da Francuska bude saučesnik takve situacije – rekao je Širak Klintonu.

Faksimil novih objavljenih dokumenata: U žiži odbrana Goražda

Francuski predsjednik istakao je da nečinjenje nije opcija i da će se Francuska povući iz UNPROFOR-a u tom slučaju. Dodao je i da vojna operacija vraćanja Srebrenice Bošnjacima ovisi o volji SAD, Velike Britanije i Njemačke te ponovio spremnost da se za to angažiraju svi potencijali francuske vojske. Širak je naglasio i da njegova zemlja ne može dopustiti da se „oni poubijaju, a mi sjedimo i ne radimo ništa, čime postajemo saučesnici”.

Klinton je odgovorio da cijeni čvrst stav Francuske o pitanju Srebrenice, ali je naglasio da je za njega Goražde mnogo bitnije.

Odriješene ruke

– Goražde je mnogo bitnije i od Srebrenice i od Žepe kako zbog svoje veličine tako i zbog psihološkog efekta. Bosanska vlada u tom gradu ima 9.000 vojnika i izgleda da su oni voljni da se suprotstave napadu. Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu i čini mi se da su i oni spremniji da se bore nego da se pokupe i odu. Svi znamo da, ako se nešto desi u Goraždu, bosanski Srbi smatrat će da imaju odriješene ruke za napad na Sarajevo – rekao je Klinton.

Helikopterski desant

Klinton je kazao Širaku i da mu vojni savjetnici skreću pažnju da je vrlo opasno izvršiti helikopterski desant na Srebrenicu. On je kazao da je bolje da se napori fokusiraju na to da UNPROFOR sačuva Goražde.

(gorazdeonline.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime