Skandalozno: CIK odbija uvažiti 2.000 listića koji bi mogli promijeniti rezultat izbora u Srebrenici

0
1

Skandalozno: CIK odbija uvažiti 2.000 listića koji bi mogli promijeniti rezultat izbora u Srebrenici

Srebrenica – Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije naložila brojanje čak oko 2.000 glasova pristiglih putem pošte iz inozemstva za lokalne izbore održane 2. oktobra, saznaje „Dnevni avaz“ iz pouzdanih izvora.

Riječ je o glasačkim listićima na kojima su državljani BiH s adresom u inozemstvu glasali prije 2. oktobra i koje su poslali poštom, također, prije tog datuma. Tačnije, prema našim saznanjima, na svim kovertama s glasačkim listićima poštanski žig je još iz septembra.

Ovim potezom, iako u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu još traje brojanje listića putem pošte, CIK kao institucija nadležna i zadužena da osigura svakom biraču njegovo nesporno pravo da bira i bude biran, direktno ugrožava pravo za oko 2.000 građana iz inozemstva da učestvuju u izbornom procesu.

S druge strane, ova informacija naročito je važna u kontekstu izbora u Srebrenici. Pretpostavlja se, naime, da je znatan broj i glasova Srebreničana među ove 2.000 koje CIK odbija brojati i da su svi glasali za Ćamila Durakovića, načelnika tog grada i nezavisnog kandidata za tu poziciju na proteklim izborima.

Naš izvor tvrdi da bi uvrštavanjem ovih glasova u dosadašnje izborne rezultate ustvari Durakoviću bio osiguran mandat i u naredne četiri godine na čelu Srebrenice. U prilog tome govore i jučerašnji podaci sa zvanične stranice CIK-a.

Prema njima, s jučerašnjim danom i prema do sada izbrojanim glasovima, Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka, osvojio 4.675, a Duraković 3.188 glasova. Razlika je sada s početnih nekoliko hiljada, koliko je Grujičić nakon obrađenih nekoliko biračkih mjesta bio u prednosti, smanjena na 778 glasova.

Stoga se može očekivati da bi uvrštavanjem glasova za Durakovića iz ovog kontingenta koji CIK neće da prihvati te s onima koliko ih je još preostalo da se izbroje u Glavnom centru za brojanje, Duraković zasigurno bio pobjednik izbora.

Također, s obzirom na to da je riječ o nemalom broju glasova, moguće da bi upravo ovi koje CIK odbija da se broje, u još nekim mjestima promijenili izborni rezultat. Ovako, očigledno je da se uz kršenje prava na izbor, krši i izborna volja birača.

Za sada nije poznat razlog zašto CIK odbacuje mogućnost da broji oko 2.000 listića iz inozemstva, jer je, kao što smo naveli, na kovertama u kojima su stigli poštanski žig iz septembra, što građane koji su glasali oslobađa bilo kakve eventualne odgovornosti, jer CIK prema zakonskim, odnosno podzakonskim odredbama, uvažava sve one pošiljke s glasovima prispjele sa žigom prije ili do 2. oktobra.

Pokušali smo odgovore na ova pitanja dobiti jučer u CIK-u, ali na naše telefonske pozive niko od nadležnih nije odgovarao

Prema našim saznanjima, glasački paketi koje CIK neće da uvaži stigli su s adresa bh. državljana koji žive u SAD, Australiji, Italiji, Švedskoj, Švicarskoj… Upravo u ovim zemljama, kazao je naš izvor, živi znatan broj Bošnjaka iz Srebrenice, koji su glasali za Durakovića.

Inače, brojni Bošnjaci koji glasaju putem pošte često imaju problema s ostvarivanjem svog biračkog prava, naročito u pogledu dobivanja listića i zloupotrebe njihovih podataka, kada im za sada nepoznati prevaranti promijene biračku opciju i adresu te im na taj način onemogući da do njih i dođu glasački paketi.

4.675 glasova s jučerašnjim danom imao je Mladen Grujičić
3.897 glasova s jučerašnjim danom imao je Ćamil Duraković
778 trenutna razlika glasova u korist Grujičića

(Avaz.ba/saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime