Sjećate li se Britanca koji se na današnji dan živ zapalio zbog BiH?

0
64

Arhiv/Graham Bamford

Politički, akademski i svi drugi bosanskohercegovački lideri – zar umirući glas dobrog Britanca, a bosanskog heroja, Grahama Bamforda, koji je u najtežim umirućim  mukama rekao: “Moramo pomoći djeci BiH” nije dovoljan da vam proradi savjest da se u Sarajevu podigne spomenik ovom čovjeku – heroju, upitali su se iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

U saopćenju za javnost ovog instituta istaknuto je da nadu u bolju Bosnu i Hercegovinu daje uzvišeni čin Grahama Bamforda.

“U tom plemenitom činu Britanca se čuva bosanskohercegovački bitak kao izraz neuništivosti bosanskohercegovačke države”, navodi se.

Graham Bamford spalio se 29. aprila 1993. godine ispred zgrade Donjeg doma britanskog Parlamenta, da bi svojom žrtvom podsjetio na uništavanje države BiH, da bi podsjetio na agresiju i genocid i ubijanje ljudi, žena i djece pred očima inertnog čovječanstva.

“Njegov ljudski čin saosjećanja s patnjama bosanskih ljudi, žena i djece prevazilazi sve licemjerne predstave o ljudskosti koje nam isporučuje doba bez morala i stida. Umro je u strašnim mukama. Kada je vidio na televiziji snimak spaljenih porodica u Ahmićima. Pokušao je pozvati vladu svoje države da zaštiti nedužni bosanskohercegovački narod i zaustavi agresiju i genocid. Napisao je 29. aprila 1993. godine u svom oproštajnom pismu: ” Dosta je više stajanja po strani, dosta je ugljenisanih tijela u spaljenim kućama”. Danas su njegove oproštajne riječi još aktulenije, važnije”, navode iz Instituta.

Dodaju da je dosta pasivnosti i šutnje prema onima koji pokušavaju i danas uništiti državu BiH.

“Dosta je te šutnje kako od bosanskohercegovačkih, tako i od svjetskih lidera. Čovječe, Graham Bamford, počivaj u vječnom miru i nikada tvoje ime nećemo prepustiti zaboravu! Graham Bamford zaslužuje respekt građana Bosne i Hercegovine ma gdje bili, jer je daravavao svoj život za tu državu, respekt građana svijeta jer je svojim herojskim činom upozorio taj cinični svijet na nepravdu, zlo, nemoral i bestidnost koji njime vladaju. Graham Bamford zaslužuje spomen obilježje u Sarajevu kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponov genocid” saopćeno je.

Pozvali su bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment da učine dodatne napore u smislu izdavanja dozvole za izgradnju spomenika u Sarajevu.

“Smatramo da je krajnije vrijeme da se ovim spomenikom zabilježi Grahamova životna žrtva za jednu malu po površini, a veliku po ideju zemlju, Bosnu i Hercegovinu. Taj spomenik treba biti mjesto gdje ćemo se dostojanstveno sjećati i zauvijek njegovati kulturu sjećanja na tog velikog čovjeka”, navedeno je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime