Sjećanje na žrtve masakra na Markalama

0
34

Sarajevo – Sa srpskih položaja 28. augusta 1995. ispaljena granata koja je na Markalama ubila 43, a teško ranila 84 civila.

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe jutros je odana počast za 43 Sarajlija ubijenih na današnji dan 1995. godine na Markalama, kod sjevernog ulaza u gradsku tržnicu.

Minobacačka granata kalibra 120 mm, tog kobnog jutra ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu što se smatra jednom od najstravičnijih zločina koje su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u opkoljenom Sarajevu.

Tragično ubijenih Sarajlija danas su se prisjetili njihove obitelji, prijatelji i malobrojni sugrađani.

Masakr na Markalama, u kojem je granata ubila 43, a teško ranila 84 civila, bio je posljednji veliki zločin u opkoljenom Sarajevu, nakon čega je uslijedila operacija NATO-snaga pod nazivom “Deliberate force” (Namjerna sila), podsjeća novinska agencija Patria.

Minobacačka granata bila je proizvedena u valjevskoj tvornici “Krušik” 1993. godine, navodi ista agencija, ukazujući kako su istu oznaku imale još četiri granate koje su tog dana eksplodirale nedaleko Markala.

Dva napada na istu tržnicu

Vojno-političko vodstvo Srba prisiljeno je tada bilo na deblokadu Sarajeva i povlačenje naoružanja i topništva s položaja oko glavnog grada BiH.

Zločin na Markalama, koji se dogodio krajem kolovoza 1995. godine, bio je drugi veliki masakr na toj sarajevskoj tržnici.

Prvi se dogodio 5. veljače 1994. godine, kad je minobacački projektil ispaljen s položaja Vojske Republike Srpske na području sela Mrkovići pao na prepunu gradsku tržnicu.

Tom prilikom ubijeno je 68, a ranjeno 144 građana Sarajeva.

Za ratne zločine nad stanovnicima Sarajeva, uključujući i dva masakra na Markalama, Međunarodni sud u Haagu osudio je visoke oficire Vojske Republike Srpske – Stanislava Galića na doživotni zatvor, a Dragomira Miloševića na 29 godina.

Pročitana imena poginulih

Na spomen-obilježje ubijenim Sarajlijama cvijeće su položili predstavnici federalnih, gradskih, općinskih vlasti i druga izaslanstva. Pročitana su i imena poginulih.

U masakru koji se dogodio na sjevernom ulazu u Gradsku tržnicu Markale tog 28. kolovoza 1995. godine, pred sam kraj rata u BiH, smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime