Sjećanje na zločine ustaša u Sarajevu: Na Marijin-Dvoru postavljene siluete obješenih građana

0
102
Instalacija je postavljena povodom najavljene mise za Bleiburg koja bi se trebala održati 16. maja u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

“U samom startu želimo istaći da naša reakcija nije usmjerena na održavanje same mise kao vjerskog obreda niti vjerske običaje. Mise se u Sarajevu i drugim gradovima BiH odvijaju bez ikakvih problema i incidenata i tako je bilo i tokom agresije u opkoljenom Sarajevu. Međutim ono što razlikuje ovu misu najavljenu za 16. maj 2020. godine od drugih je to da se održava u ime zločinaca i posvećuje fašističkim linijama koje iza sebe imaju samo ostavljene leševe”, poručili su iz udruženja.

Podsjetili su na bezrazložno vješanje civila u Sarajevu koje je počinjeno 28. marta 1945. godine, prema naređenju ustaškog upravitelja Sarajeva Maksa Luburića.

“Na Marijin-Dvoru tada je ubijeno 55 građana Sarajeva. Bilo je to tačno sedam dana uoči bijega navedenog zločinca. Od 18. marta do 4. aprila Maks Luburić je sa svojim ustašama provodio najgori fašistički teror nad građanima te pobio najmanje 783 stanovnika grada. Tim i povodom svih drugih zločina koji su historijski fakti iza imena Maksa Luburića, apsolutno se protivimo ovom isključivo ciljanom obilježavanju i davanju značaja jednom zločincu i njegovim sljedbenicima”, kažu iz AntiDaytona.

Stoga poručuju da, u ime ljudskosti, u ime svih žrtava agresije i genocida, u ime historijskih fakata i u ime svih žrtava Maksa Luburića i svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić odustane od ovakve vrste mise.

“Misa će svojim održavanjem skrnaviti redovno održavanje misa koje katolici Sarajeva obavljaju. Ukoliko održite navedenu misu u ime fašističkih vladara života i smrti iz tog perioda, svrstavate se na njihovu stranu za šta zaista ne želimo da vjerujemo da je moguće. Pozivamo sve one koji su u mogućnosti da se svojim javnim oglašavanjem usprotive oživljavanju proustaških likova kroz vjerske obrede te im se na taj način daje značaj i peru ruke od svega negativnog i krvavog što je ispisano iza njihovih imena”, zaključili su iz udruženja.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime