‘Sjećanje na Srebrenicu’ u svim britanskim školama

0
13

 

rememberingsrebrenica-potocari-mainVelika Britanija – U uvodnoj poruci knjige Cameron piše da je ono što se dogodilo u i oko Srebrenice tih sudbonosnih ljetnih dana u julu 1995. bio čin genocida koji je osramotio Evropu i osramotio svijet.

 

 

Piše: Selma Milovanović

 

U blagom, toplom licu Srebreničanke koja je preživjela genocid, Seyi Akiwowo vidjela je lice svoje majke.

 

Nedugo prije jučerašnje posjete Srebrenici, gdje se, sa još 25 mladih lidera iz Velike Britanije susrela sa porodicama ubijenih, Akiwowo nije znala da je 1995. u tom gradu počinjen genocid.

 

“U školi smo učili vrlo malo o Bosni, uglavnom zbog činjenice da je u Londonu bilo izbjeglica iz te zemlje. O genocidu sam saznala kada je humanitarna organizacija čija sam savjetnica predložila da se prijavim za program organizacije Remembering Srebrenica”, kazuje 22-godišnja Britanka.

 

Ova omladinska aktivistkinja i odbornica londonske opštine Newham učesnica je inicijative koja, uz punu podršku Vlade Velike Britanije, ima za cilj da u toj državi širi svijest o genocidu u Srebrenici, te utiče na poboljšanje međuetničkih odnosa i odbacivanje mržnje u životu zajednice.

 

Cameronova poruka

 

“Ovu posjetu smatram misionarskom. Nije bitno da samo vjerske vođe i političari posjete Srebrenicu. Važno je prenijeti poruku sprečavanja mržnje u svim zajednicama, te  da marginalizovane grupe razumiju šta se ovdje dogodilo i na koji način i oni mogu promijeniti svoje živote”, kaže Akiwowo.

 

Nakon što je Evropski parlament 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, grupa uticajnih Britanaca iz raznih sfera društva pokrenula je inicijativu koja je podstakla britansku Vladu da ove godine u Londonu prvi put organizuje Dan sjećanja na Srebrenicu.

 

Prijemu u londonskom Lancaster House prisustvovao je britanski državni vrh, kao i grupa Srebreničana.

 

“Kada sam prije toga odveo preživjele da upoznaju Premijera Davida Camerona, Saliha Osmanović je sjela pored njega i počela mu pričati svoju priču.

 

Zaplakala je i rekla ‘ne mogu da nastavim’. Premijer je odgovorio: ‘Morate da nastavite, jer ne smijemo dozvoliti da se takvi zločini ponove. Mržnji se mora stati ukraj”, prisjeća se dr. Waqar Azmi, predsjednik organizacije Remembering Srebrenica.

 

Azmi, predsjednik konsultantske kuće Waterhouse  i dugogodišnji savjetnik britanske Vlade za međuetničke odnose, 2001. postao je najmlađi Britanac u istoriji te države koji je odlikovan Ordenom Britanskog carstva.

 

Ove sedmice, Remembering Srebrenica je organizovala dolazak prve grupe Britanaca u Srebrenicu i Sarajevo. Od nekoliko stotina mladih lidera, izabrano je njih 26. Grupa predstavlja multietničku sliku današnje Britanije, a njeni članovi dolaze iz svih dijelova države. Zaposleni su u biznisu, policiji, lokalnoj i državnoj upravi, medijima, univerzitetima…

 

Sljedeće sedmice planirana je posjeta Srebrenici britanskih vjerskih vođa, a program će biti nastavljen i sa drugim grupama iz raznih sfera britanskog društva, u okviru stalne inicijative britanske Vlade, kaže Azmi.

 

Suzbijanje mržnje

 

Osim toga, knjiga “Sjećanje na Srebrenicu” biće dostavljena svim britanskim školama. U uvodnoj poruci, britanski premijer David Cameron piše da je “ono što se dogodilo u i oko … Srebrenice tih sudbonosnih ljetnih dana u julu 1995. bio čin genocida koji je osramotio Evropu i osramotio svijet”.

 

“Nikada, nikada ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici – ovdje u Evropi, pet decenija nakon kraja Drugog svjetskog rata. Svijet je iznevjerio Bosnu u vrijeme kada joj je bio potreban….Ime Srebrenica sada predstavlja jedno od najmračnijih poglavlja evropske istorije… Moramo naučiti lekciju iz Srebrenice i djelovati kada smo suočeni sa zlom”, poručio je britanski premijer.

 

Poruke podrške Danu sjećanja na Srebrenicu u knjizi iskazuje i vođa britanske opozicije, šef diplomatije, gradonačelnik Londona, vjerske vođe, komandant Britanskih oružanih snaga, sindikalisti, akademici i drugi istaknuti Britanci.

 

Sljedeće godine, Dan sjećanja na Srebrenicu biće obilježen na tri skupa u Engleskoj, Škotskoj i Velsu.

 

Azmi kaže da sebe smatra članom takozvane ‘ bosanske generacije’. “Na televiziji smo gledali konflikt i nismo mogli da vjerujemo da se to događa pred našim vratima kad je svijet  nakon Drugog svjetskog rata obećao ‘nikada više’.  Međunarodna zajednica je dozvolila da se to dogodi. Te užasne slike ostavile su dubok trag u našim psihama i nismo željeli dopustiti da se takav zločin ponovi u našem životnom vijeku.”

 

Nakon zločina u Srebrenici, Azmi je 1996. napustio posao akademika i postao izvršni direktor Vijeća za rasnu jednakost Worcestershire, radeći na eliminaciji rasizma i rasne diskriminacije.

 

“Učeći lekcije iz Srebrenice i prenoseći saznanja našim zajednicama i budućim generacijama radićemo na suzbijanju mržnje i zla. Ukoliko prenesemo poruku svojoj djeci, a ona svojoj, radimo na suzbijanju zla ukoliko ono u budućnosti opet pokaže svoje ružno lice”,  kaže Azmi.

 

Azmi se nada da će, osim svojim zajednicama, učesnici programa također prenijeti svoja saznanja i poznanicima i saradnicima iz drugih država.

 

Dužnost sjećanja

 

Grupa mladih Britanaca vraća se kućama s brojnim idejama o podučavanju drugih o genocidu, te suzbijanju netrpeljivosti i mržnje u svom okruženju.

 

Tom Reynolds, magistar političkih nauka i međunarodnih odnosa, odbornik je u Skupštini grada Stoke-on-Trent na zapadu Engleske, gdje raste uticaj ekstremne desničarske Britanske nacionalne stranke.

 

“Iskusio sam mržnju i predrasude u svojoj zajednici i to me plaši nasmrt. Mržnja se može širiti bilo gdje”, kaže Reynolds.

 

 

 

“U nekadašnjoj srebreničkoj Fabrici akumulatora, jedna od priča ubijene porodice koju sam pročitao bila je vrlo slična mojoj porodičnoj situaciji. Zaridao sam.  Tu sam shvatio koliko smo svi mi, ljudi, isti.  Moramo govoriti istinu o tome da je međunarodna zajednica iznevjerila Srebreničane i učiti iz tih grešaka. Prenošenje znanja o događajima iz 90-ih je obaveza naše generacije.”

 

Davina Levy, zaposlena u Odjelu za razvoj Univerziteta Cambridge, kaže kako će raditi na tome da bar jednog Srebreničanina koji je preživio genocid dovede u Veliku Britaniju i upozna sa svojom zajednicom.

 

“Dužnost je svakog čovjeka da se sjeća. Više ni ja nisam autsajder. Dio sam srebreničke priče jer sam ljudsko biće. Holokaust, Bosna, Sirija – sve je to dio konteksta čovječanstva”, zaključuje Levy.

 

 

 

(Al Jazeera)

 

 

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime