Sjećanje na heroje koji su živote dali za Gornji vakuf

0
22

Sjećanje na heroje koji su živote dali za Gornji Vakuf

Gornji Vakuf – Povodom dvadesetdruge godišnjice pogibije rahmetli Atife Karalić – Tifke i Dželilhodžić Mustafe – Mute, ali i pogibije Mišić Muzafera i Ramić Asima, odnosno smrti Bušatlić Amira sjetimo se heroja Gornjeg Vakufa.

U ljeto 1993. godine na brdima iznad Mahale vodile su se velike borbe između Armije RBiH protiv snaga HVO i HV za Gornji Vakuf.

Težak dan za Armiju bio je 3. 09. 1993. godine. Tog dana na lokalitetu Stublića poginuli su Mišić Muzafer i Ramić Asim, a teško je ranjen Dželilhodžić Mustafa, kojem je u pomoć pritekla gornjovakufska heroina Atifa Karalić. Dok mu je ukazivala pomoć, na lokalitetu Ciganskih njiva, pripadnici HVO  i HV, koji su napadali grad, su bacili granatu i Tifka i Muta su na licu mjesta ostali mrtvi.

Tugu tog nesretnog 3. septembra uvećala je smrt Bušatlić Amira, koji je prethodnih dana bio teško ranjen na Stubliću. Na ovaj dan ranjen je i Asim Demirović – Asko.

Nakon učenja Fatihe i kraćeg govora lokalnog imama Muhameda Pezića, 6. septembra 2015. grupa od gotovo 200 Gornjevakufljana zaputila se prema Ciganskim njivama.

Ratni komandant Dževad Agić podsjetio je na teške ratne dane iz 1992. i posebno 1993, godine. Branioci grada su bili naoružani ljubavlju prema rodnoj grudi, dok su HV i HVO snage raspolagale sa višestruko brojnijim ljudstvom, artiljerijom i logistikom.

Djeca heroja Gornjeg Vakufa su uz tekbire na Ciganskim njivama otkrila Spomen obilježje stradalim borcima Armije RBiH.

mahala (10)

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime