Sistem inkluzivnog obrazovanja u Zavidovićima uz pomoć Udruženja “Mala sirena”, Unicefa i Općine Zavidovići

0
4

33-150x150Zavidovići – Od 1.6.2014. godine smo počeli sa realizacijom projekta “Inkluzivno obrazovanje u Općini Zavidovići kroz partnerstvo formalnih obrazovnih ustanova i civilnog društva” koji finansiraju Unicef i Općina Zavidovići objavljeno je danas na Facebook grupi udruženja “Mala sirena” iz Zavidovića.

Projekat podrazumijeva opremanje prostorija Udruženja „Mala sirena“ (nabavka švedskih ljestava, logopedskog aparata, bazena sa lopticama i seta strunjača) i obezbjeđivanje stručne podrške za učenike sa poteškoćama u razvoju u četiri osnovne škola na području Općine Zavidovići. Planirano je angažovanje dva defektologa i četiri asistenta koji će prisustvovati časovima i pružati direktnu pomoć u radu učenicima koji imaju poteškoće u razvoju. Asistenti koji će raditi sa djecom kao i nastavnici i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju će prethodno proći intenzivnu obuku koju će organizovati defektolozi angažovani ovim projektom i tim stručnjaka koji radi u Udruženju „Mala sirena“. Defektolozi će pružati direktnu podršku učenicima sa poteškoćama u razvoju, upućivati nastavnike i asistente kako da rade sa djecom te izraditi prilagođene planove i programe odnosno smjernice za rad sa djecom koje bi nastavnici trebali usvojiti i raditi po njima.

Očekivani rezultati su poboljšan kvalitet forrmalnog obrazovanja u lokalnoj zajednici i paralelno podrška razvoju njihovih motornih sposobnosti i socijalnih vještina. Cilj projekta je promovisati i implementirati inkluzivno obrazovanje u pet osnovnih škola u Zavidovićima i pružiti podršku Udruženju“ Mala sirena“ u obezbjeđivanju daljih usluga djeci sa poteškoćama u razvoju.
Trajanje projekta: 7 mjeseci(juni  – decembar 2014.)
Ciljna grupa su učenici sa poteškoćama u razvoju uključena u sve četiri osnovne škole na području Zavidovića i predškolska djeca uključena u Udruženje „Mala sirena“.
Projektne aktivnosti će:
Obezbijediti stručnu podršku angažovanjem asistenata u nastavi
Podržati roditelje
Razviti individualne nastavne planove i programe
Obezbijediti dodatnu edukaciju osoblja i osoba koje rade u školama
Uključiti Vijeće roditelja u sve četiri škole
Obezbijediti specijalnu opremu za unapređivanje pružanja terapijskih usluga Udruženja „Mala sirena“
Aktivnosti:
Organizovanje četiri seminara za nastavnike, asistente i roditelje u odabranim školama na temu inkluzivnog obrazovanja, nastavak usluga supervizije asistentata u nastavi, razvijanje izrade prilagođenih nastavnih planova i programa za svu djecu sa poteškoćama u razvoju koji će biti prihvaćen od strane školske uprave, kupovina potrebne opreme za pružanje usluga, organizovanje dodatnih aktivnosti za djecu sa teškoćama u razvoju (realizovat će Udruženje “Mala sirena na dnevnoj bazi”).

(sigma.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime