Sistem ‘dvije škole pod jednim krovom’ u Mostaru i Čapljini je etnička segregacija djece

0
120

DSCN0639Mostar, Čapljina  ̶  Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio da sistem ‘dvije škole pod jednim krovom’ u osnovnim školama u Mostaru i Čapljini predstavlja etničku segregaciju djece.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbacio je drugostepenu presudu Općinskog suda u Mostaru i potvrdio prvostepenu presudu koja kaže da dvije škole pod jednim krovom predstavljaju etničku sagregaciju učenika i takva praksa mora biti ukinuta.

“Pozdravljamo presudu Vrhovnog suda Federacije kojom se preinačava drugostepeno rješenje Kantonalnog suda u Mostaru te, istovremeno, potvrđuje prvostepena presuda Općinskog suda u Mostaru iz 2012. godine u predmetu Udruženje ‘Vaša prava Bosne i Hercegovine iz Sarajeva protiv Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te osnovnih škola Stolac i Čapljina”, kaže se u saopćenju koje je ovim povodom izdalo federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Presudom Općinskog suda u Mostaru utvrđeno je da su tuženi – Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a te Osnovna škola Stolac i Osnovna škola Čapljina, organiziranjem škola na etničkom principu i donošenjem i provedbom školskih planova i programa na etničkom principu, odvajali učenike u školama na području HNK-a na osnovu njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju.

‘Uslovi za vraćanje normalnog sistema’

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK presudom je bilo naloženo “da preduzme neophodne i zakonom predviđene korake i radnje usklađene s legitimnim i specifičnim ciljevima obrazovanja u skladu s propisima Bosne i Hercegovine u cilju prestanka dalje diskriminacije djece u školama na području HNK-a na temelju njihove etničke pripadnosti, i to tako što će najkasnije do 1. septembra 2012. godine ustanoviti jedinstvene integrirane multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja s jedinstvenim nastavnim naučnim planom i programom, uz puno poštivanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku, a drugo i trećetuženom se nalaže u istom roku integracijom stvore osnov multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na maternjem jeziku”.

Međutim, godinu kasnije Kantonalni sud u Mostaru donio je rješenje kojim se ova presuda ukida, a kao razlog je bila navedena ”neblagovremenost tužbe”.

“Presuda ide u pravcu da će Federacija Bosne i Hercegovine, odnosno HNK, a vjerujemo i Srednjobosanski kanton, nakon više od deset godina podjela i razdvajanja djece, konačno biti u prilici vratiti se na sistem koji je normalno egzistirao i funkcionirao stoljećima, a to je da djeca žive jedna s drugim i da zajedno provode vrijeme”, kazao je ovim povodom federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Diskriminacija i u Republici Srpskoj

On je istakao “čvrstu opredijeljenost federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke o neophodnosti ukidanja svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju, podsjetivši da je Ministarstvo izradilo ‘Model ujedinjenja i eliminiranja paralelnih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine’. Ovaj dokument izrađen je s ciljem da pomogne nadležnim kantonalnim ministrima obrazovanja gdje je prisutan fenomen ‘dvije škole pod jednim krovom’ kako bi na osnovu istog razvili konkretne akcijske planove za potpunu integraciju škola u tim kantonima.”

“Nažalost, federalno Ministarstvo nema mehanizme niti poluge kojima može utjecati na taj proces i usmjeravati ga, ali ono što možemo i što radimo je da maksimalnim zalaganjem i pronalaženjem rješenja pomognemo nadležnim kantonalnim ministarstvima u dokidanju ove nedopustive prakse u Bosni i Hercegovini”, kazao je ministar Mašić.

On je podsjetio da je, pored problema segregacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, i u drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, izražen sistem grube diskriminacije u obrazovanju, s obzirom na to da u velikom broju škola djeca nesrpske nacionalnosti, a posebno povratničke populacije, imaju mnogo problema u ostvarivanju osnovnih ljudskih i prava u obrazovanju.

(DEPO PORTAL)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime