Široki, Stolac i Livno među općinama koje dijele dio kolača od milijun i pol KM

0
24

potpisivanje-ugora-12-opcin-300x202Zenica, Maglaj, Tešanj – Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 12 općina i gradova iz Federacije BiH potpisali su danas

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 12 općina i gradova iz Federacije BiH potpisali su danas ugovore o dodjeli novca za unapređenje poduzetničkih zona u FBiH.

Potpisnici su bili načelnici i gradonačelnici: Sanskog Mosta, Maglaja, Zenice, Tešnja, Usore, Cazina, Širokog Brijega, Livna, Zavidovića, Kreševa, Stoca i Odžaka.

Ukupna vrijednost financijskog mehanizma za financiranje projekata u jedinicama lokalne samouprave je 1.570.000 KM, od čega je Federalno ministarstvo osiguralo jedan milijun a vlada Švicarske 570 tisuća KM.

Očekuje se da po finalizaciji, projekti rezultiraju kreiranjem 670 novih radnih mjesta i unapređenjem uvjeta za nove investicije te za proširenje poslovnih subjekata u poduzetničkim zonama.

Osiguranje sustavne podrške realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u suradnji s Projektom integriranog lokalnog razvoja, koji zajednički podržavaju vlada Švicarske i UNDP, pokrenulo grant shemu „unapređenje poduzetničkih zona“.

Nakon potpisivanja ugovora, federalni ministar Halimović je rekao da to znači istinski doprinos zapošljavanju i investiranju u BiH i boljem poslovnom okruženju.

”Danas, kad nema velikih gospodarskih sustava, pokušavamo stvoriti poslovne zajednice koje u perspektivi mogu biti veliki subjekti”, njegove su riječi.

Gradonačelnik Zenice Husein Smajlović rekao je da u BiH nedostaje poslovni ambijent za strane investicije.

”Ako želimo napredak BiH , treba mijenjati taj ambijent te jačati lokalne zajednice, što čini federalno ministarstvo”, rekao je Smajlović.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, rekao je da lokalna razina mora funkcionirati i da su današnji ugovori put za podršku ulaganju kapitala i stvaranju radnih mjesta.

Radoje Vidović, načelnik Općine Kreševo, izrazio je nadu da će razvoj poslovnih zona privući i strane investicije.

(obican.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime