Sirija: Život između dvije vatre

0
0

Šam – Stanovici Deir ez-Zora imaju dva izbora, ostati u područjima pod kontrolom Assada i gladovati ili pobjeći.

Grupa sirijskih aktivista iz Deir ez-Zora svijetu pokušava dočarati prizore života iz područja pod kontrolom ISIL-a u toj pokrajini.

Grupa iz Deir ez-Zora je izbjegla u Tursku zbog borbi grupe ISIL i snaga odanih sirijskoj vladi. Kriju identitet kako ne bi odali aktiviste u Deir ez-Zoru koji im pomažu da objave rijetke informacije i snimke iz pokrajine čiji veći dio kontroliše grupa ISIL.

Tvrde da ISIL vlada brutalno, naročito zbog toga što se suočavaju s velikim otporom naroda.

“Njihove vođe se ne osjećaju sigurno, jer im narod pruža otpor. Postoje ćelije koje napadaju pripadnike ISIL-a. Iako su se mnogi Sirijci pridružili ISIL-u, to ne znači da su mu lojalni. Pridružili su se iz straha ili kako bi dobili platu“, navodi anonimni aktivista iz Deir ez-Zora

Život je težak i u područjima koje kontrolišu Assadove snage. Stanovnici su gladni i ekstremno siromašni.

“Ljudi imaju dva izbora. Ostati u područjima pod kontrolom snaga režima i gladovati ili pobjeći. A jedini način da pobjegnu je uz pomoć pripadnika ISIL-a. Niko im ne može garantovati da ih ISIL neće ubiti“, rekao je aktivista iz Deir ez-Zora.

Assad i ISIL

Oni koji žele otići moraju podnijeti zahtjev za odlazak. Aktivisti kažu da je za odlazak neophodno imati novac, a mnogi ga nemaju. Neki civili u područjima pod kontrolom Assadovih snaga uspjeli su napustiti Deir ez-Zor preko vojnih aerodroma. Međutim, za većinu je jedini način pješice i to preko teritorija pod kontrolom ISIL-a, koji mnoge izbjeglice optužuje za saradnju s vladinim snagama. Kazna je najčešće smrt.

Naftom bogata pokrajina Deir ez-Zor povezuje ISIL-ova glavna uporišta u Iraku i Siriji. Međunarodna koalicija izvodi zračne udare na naftna polja, jedan od glavnih izvora finansiranja za ISIL. No, aktivisti kažu da posljedice tih udara najviše osjeća narod.

“Zračni udari su smanjili ISIL-ove prihode. Ali, oni i dalje prodaju naftu, i to po višoj cijeni. Civili pate jer im je gorivo potrebno, naročito zimi”, kazao je aktivista.

Opasno je slati poruke iz Deir ez-Zora, kako iz ISIL-ovih tako i iz područja pod kontrolom vladinih snaga. Oni kojima to polazi za rukom kažu da svijet žele podsjetiti na, kako ga nazivaju, zaboravljeni kutak Sirije.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime