Sirija: U sukobu “Islamske države Iraka i Šama” protiv “Islamskog fronta” ginu Bošnjaci

0
3

Koalicija1Sirija – Prije manje od mjesec dana objavili smo izjavu Aimana Awada u kojoj on ističe da mladići iz Bosne i Hercegovine ne trebaju da idu u rat u Siriju. „ Ti mladići često puta borave na pogrešnim mjestima sa pogrešnim ljudima,jer ne poznaju dovoljno situaciju u Siriji”, rekao je Aiman Awad. Nakon što smo objavili izjavu Aimana Awada uslijedili su žestoki napadi na Saff i Awada. Pristalice odlaska u Siriju i njihovi mentori nazvali su nas najgorim i najpogrdnijim imenima. Nažalost, ono što se događa ovih dana u Siriji jasno pokazuje da je Aiman Awad bio potpuno u pravu.

Ovih dana vodi se pravi rat između Islamskog fronta i Slobodne sirijske vojske sa jedne strane i IDIŠ-a, tj. Islamske države Iraka i Šama, članice Al Kaide sa druge strane. U tom obračunu, krajem protekle sedmice poginuo je i Mevludin Cicvara iz Viteza i još jedan Bosanac, čiji identitet još nije otkriven ( Većina sirijskih ratnika iz Bosne bore se u sastavu IDIŠ-a). Nažalost, pogibija Muvludina Cicvare i drugog Bosanca pokazuje da su naši ratnici u Siriji upali u grotlo najveće međumuslimanske fitne. Ti mladići su otišli da se bore protiv režima Bašara Asada a zaglavili su u sukobu sa drugim muslimanskim jedinicama, koje se također bore protiv Asadovog režima. Izražavamo iskreno žaljenje zbog aktuelnog međumuslimanskog sukoba u Siriji, naročito žalimo što su naši ratnici upali u takvu smutnju, što su došli u stanje da moraju da pucaju na druge muslimane i da ginu od muslimanske ruke. Na kraju, upozoravamo one koji su poslali i koji šalju naše mladiće u rat u Siriju da se dobro zamisle kako će položiti račun pred Allahom Svevišnjim, šta će reći Allahu kako i zašto su iznevjerili povjerenje iskrenih mladića, heroja, čije živote su tako olahko zloupotrijebili i potrošili.

Aiman-Awad08022008

Aiman Awad: Mladići iz BiH ne trebaju ići u rat u Siriju

Učestvovanje pojedinih Bošnjaka u ratu u Siriji jedna je od najaktuelnijih tema u Bosni i Hercegovini posljednjih dana. Naša javnost se podijelila na one koji otvoreno podržavaju odlazak Bošnjaka u Siriju i na one koji su protiv. Oni koji odlaze na sirijsko ratište i njihovi istomišljenici navode da slijede put Arapa koji su tokom agresije na BiH došli i branili našu zemlju i bošnjački narod. I protivnici odlaska Bošnjaka u Siriju isto navode da su Arapi, koji su se borili za BiH i bošnjački narod, odgovorni, odnosno da su oni odgojili današnje bošnjačke sirijske ratnike. Da bismo riješili ovu dilemu, tj. da bismo znali šta je istina i da li zaista Arapi, bivši mudžahidi, koji su učestvovali u odbrani BiH podržavaju odlazak Bošnjaka u Siriju razgovarali smo sa najpoznatijim Sirijcem u BiH Aimanom Awadom, bivšim zamjenikom komandanta za bezbjednost Odreda „ El Mudžahidin”. Aiman Awad je čovjek koji zna šta se događa u Siriji, on je iskusni mudžahid, odlično poznaje prilike u BiH, zato smo ga pitali da li građani BiH trebaju ići u rat u Siriju ili ne.

„ U Siriji ima dovoljno dobro obućenih ljudi kao vojnici,jer svi su morali pohađati predmet “narodne odbrane” u srednjim školama i na fakultetim, kao i služenje obavezno vojnog roka u trajanju 3 godine.Vojska koja se bori prtiv režima Bašara Asada ima dovoljan broj vojnika i nije im potrebno ljudstvo,nego im je potrebno moderno naoružanje s kojim bi se mogli suprostaviti diktatorskom režimu u Siriji.Unatoć izdatoj fetvi o proglašenju džihada u Siriji od strane svjetske islamske uleme, smatram da nema potrebe da mladići iz Bosne i Hercegovine idu u rat u Siriju, jer kao što sam već naveo, ima dovoljne vojske.Ti mladići često puta borave na pogrešnim mjestima sa pogrešnim ljudima,jer ne poznaju dovoljno situaciju u Siriji”.

Ezher Beganović

(Saff)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime