Sirija: Kurdi napreduju uz američku podršku

1
13

Capture

Pokrajina Haseka ponovo je poprište žestokih borbi, a nedavno formirana koalicija kurdskih i arapskih jedinica pokrenula je ofanzivu na IDIŠ-ova uporišta.

Američke snage potvrdile su da su nove količine oružja i municije dostavljeni na sjever Sirije. Namijenjene su jedinicama koje napadaju položaje grupe Islamska država Irak i Levant na sjeveroistoku Sirije.

Pokrajina Haseka ponovo je poprište žestokih borbi. Nedavno formirana koalicija kurdskih i arapskih jedinica pod nazivom Demokratske snage Sirije pokrenula je ofanzivu na IDIŠ-ova uporišta. Cilj napada je presjeći teritoriju koju ova grupa kontrolira sa obje strane iračko-sirijske granice. Stigli su na nekoliko kilometara udaljenosti od grada Hol, preko kojeg IDIŠ prebacuje svoje snage iz Iraka u Siriju.

“Napredujemo prema gasnoj stanici u podnožju lanca planina Sinjar. Grad Hol je udaljen otprilike osam kilometara. Naše napredovanje se nastavlja”, kazali su iz Kurdskih jedinica narodne zaštite.

Kurdske jedinice predstavljaju najveći dio vojnog saveza, a njihova ofanziva praćena je masovnim zračnim napadima međunarodne koalicije predvođene SAD-om. Zračna podrška se pokazala veoma efikasnom te je omogućila kurdskim borcima da zauzmu deset sela i nekoliko bitnih položaja grupe IDIŠ.

Cilja je grad Raqqa

“Ofanziva traje već nekoliko dana. Zauzeli smo IDIŠ-ove položaje u blizini iračke granice. Ispred nas se nalaze gasna polja. To je naš cilj u narednom periodu”, zaključio je kurdski borac Ali Dureyij.

Kurdske jedinice ponavljaju taktiku borbe koju su uspješno primijenile prije nekoliko mjeseci na zapadu pokrajine Haseka. Tada su brzo zauzele područje koje je bilo pod kontrolom ISIL-a.  Međutim, ovaj put naišle su na žestok otpor i izgledno je da će borbe trajati duže od očekivanog.

Napad na ova područja predstavlja direktnu prijetnju IDIŠ-u. Gubitkom ovog područja bio bi odsječen od teritorije pod njihovom kontrolom u susjednom Iraku. Ukoliko bi kurdske jedinice ovdje ostvarile uspjeh, otvorio bi im se put ka drugim uporištima u sjeveroistočnoj Siriji. Time bi i Raqqa, “glavni grad” IDIŠ-a, na dometu oružja Demokratskih snaga Sirije.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Turcima su Kurdi i Sirije i Iraka veći neprijatelji od Islamske države. To je Erdogan i javno priznao i u skladu sa ime se i ponašao na terenu. SAD su Kurdi najbolji saveznik u borbi protiv islamske države. Za razliku od svakojake sirijske opozicije Kurdi nikad neće preći na stranu džihadista kalifata. Turska najavljuje svoje vojno prisustvo u Siriji, sada navodno da se bori protiv IDIŠ-a. Bojim se da će pod izgovorom te borbe, opet udariti na Kurde samo ovaj put na zemlji. Ako se to desi, Erdogan će biti sultan sa najmanjim stažom.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime