Šire se studentski protesti u Makedoniji

0
3

Skoplje-Makedonija-300x225 Makedonija – Studenti tehničkih fakulteta Univerziteta u Skoplju proglasili su autonomnu zonu i između ostalog, traže da budu dio procesa donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju.

Studenti na Ekonomskom, Pravnom, Filološkom i Filozofskom fakultetu u srijedu su također zauzeli prostorije i tamo proveli noć. Nastava je do daljeg obustavljena.

“Studenti tehničkih fakulteta ostaju na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu sve dok Interuniverzitetska konferencija i Ministarstvo obrazovanja ne potpišu sporazum prema kojem bi Studentskom plenumu bilo zagarantovano učešće u izradi novog zakona o visokom obrazovanju”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Testiranje znanja

“Traže i formiranje radnih grupa u kojima će članovi Studentskog i profesorskog plenuma biti ravnomerno zastupljeni i rokove u kojima će se pripremiti Nacrt zakona o visokom obrazovanju.”

Prije 25 dana u Sobranju je izglasan zakon prema kojem bi vanjska komisija dva puta tokom studija testirala znanje studenata na državnom ispitu.

Međutim, u srijedu su poslanici izglasali moratorij na primjene izmjenjenog Zakona, koji je uzrokovao burne reakcije akademske zajednice.

Ministarstvo obrazovanja najavilo je da će sljedećih dana formirati radne grupe u kojima će na izradi novog zakona o visokom obrazovanju zajednički učestvovati i univerzitetski profesori i studenti.

Diskriminacija i korupcija

U posljednjih šest godina zakon o visokom obrazovanju bio je mijenjan više od deset puta.

“Tražimo da konačno dobijemo rješenje za česta kršenja prava autonomije, nejasnu provedbu Bolonjskog sistema, neodrživi sistem finansiranja javnog obrazovanja. Smatramo da su problemi neodgovrajući uvjeti za dobijanje znanja i unapređivanja profesora, postojanje diskriminacije i korupcije te nedovoljno novca za naučno istraživanje”, kaže jedan od makedonskih studenata.

U srijedu su studenti u Skoplju proglasili autonomnu zonu i na Filozofskom fakultetu. Kako su rekli, ogorčeni su potezima Vlade o donošenju paketa zakona o visokom obrazovanju te ne žele odlaganje ovog zakonskog rješenja, već donošenje novog, u čemu će učestvovati zajedno s vlastima i profesorima.

(bih-x.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime