SIPA u Aluminiju: Istražuje se poslovanje bivšeg menadžmenta

0
45

aluminij

Mostar – Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proteklih su dana temeljno pročešljali poslovnu dokumentaciju tvornice „Aluminij“ Mostar, odnosno, na desetine ugovora koje je bivši menadžment potpisivao s poslovnim partnerima.

Kako „Slobodna Bosna“ nezvanično saznaje, nakon višednevne istrage u „Aluminiju“ inspektori SIPA-e će izvještaj podnijeti Tužilaštvu BiH, a navodno su utvrđene brojne nepravilnosti u poslovanju sa povlaštenim dobavljačima.

„Slobodna Bosna“ je u posljednje dvije godine detaljno pisala kako je hercegovački tajkun Marijan Primorac, vlasnik kompanije Primorka iz Širokog Brijega, zagospodario mostarskom tvornicom, otkako je 2013. započeo saradnju s „Aluminijem“.

Koristeći tešku finansijsku situaciju u kojoj se mostarska kompanija nalazila Primorac je, navodno, ponajviše zahvaljujući svojoj galantnosti, začas „stekao povjerenje” pojedinih članova Uprave, koji su ga predstavljali kao spasioca preduzeća.

Vrlo brzo je preuzeo strateške ugovore i nametnuo se kao ključni dobavljač najvažnijih sirovina, bez kojih nema proizvodnje aluminija. Visoka zarada koja mu je takvim aranžmanima omogućena, dovešće Primorca u situaciju da kao njihov poslovni partner menadžmentu „Aluminija“ posuđuje 2,5 miliona KM za isplatu plata radnicima.

Nakon što je u maju 2014. na poziciju direktora „Aluminija“ postavio Nikicu Ljubića, Primorac je za nepunu godinu dana uspio preuzeti potpunu kontrolu nad najvećom mostarskom tvornicom.

Kompanije u vlasništvu Marijana Primorca ranije su „Aluminiju“ isporučivale plin i petrol koks, ali je poslovna saradnja, uporedo sa jačanjem njegovog uticaja na članove Uprave fabrike, značajno proširena, između ostalog, i na isporuku električne energije.

Poduzetni je širokobriješki biznismen postao posrednik u nabavci glinice iz tvornice „Birač“ u Zvorniku i švajcarskog „Glencora“, a potom i „suvih uložaka”, koje je kupovao od Aluminijskog kombinata u Podgorici.

Istovremeno su mjesečne fakture „Aluminija“ prema Primorčevim tvrtkama sa pet miliona KM narasle na gotovo 15 milijuna maraka.

U međuvremenu je Marijan Primorac, osim povlaštenog dobavljača, postao i najveći (na)kupac aluminija za domaće tržište.

Iz pregleda svih ugovora koje je Uprava potpisala s kupcima u 2015., jasno je kako je Primorki isporučeno 20.000 tona aluminija s ugovorenom premijom od 645 američkih dolara, što je za 155 američkih dolara niže od prodajne cijene za ostale domaće kupce – Alpro – Vlasenica, Feal – Široki Brijeg, Feal – Mostar. Biznis.ba

(capital.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime