SIPA traži da Tužilaštvo BiH ponovo preuzme slučaj protiv Mehmedovića

0
1

indexTešanj, Zenica – Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uložila je prigovor na odluku Tužilaštva BiH o neprovođenju i ustupanju istrage tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona u predmetu “Tešanj”, koji se tiče otkrivanja ogromne količine ilegalnog naoružanja, rekao je Srni direktor Sipe Goran Zubac.

On smatra da u ovoj fazi istrage ne postoji nijedan realan osnov prema kojem je Tužilaštvo BiH moglo i trebalo odustati od istrage u ovom predmetu i ustupiti ga nižem nivou procesuiranja.

“Smatramo da Tužilaštvo BiH nije preduzelo sve potrebne procesne radnje u složenom predmetu kojim se tretira organizovana kriminalna grupa, a koje su predložene u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima koji je Sipa dostavila Tužilaštvu BiH u ranijem periodu”, istakao je Zubac.

On navodi da je neshvatljivo da se Tužilaštvo BiH proglasi nenadležnim za enormne količine naoružanja pronađene u Tešnju, koje, prema operativnim saznanjima, nisu ni približno konačne, što može uticati na stabilnost političko-bezbjednosne situacije u BiH i njen ustavnopravni poredak u cjelini.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je i da Tužilaštvo BiH ovaj predmet uputi na dalje postupanje nižem nivou procesuiranja, iako je i više nego očigledno da jedan takav predmet prevazilazi mogućnosti i spremnost kantonalnog tužilaštva.

Zubac ističe da je pronalazak ovog naoružanja podigao na noge zemlje regiona i kompletne Evrope, čiji su predstavnici Sipi nudili pomoć i saradnju za utvrđivanje potrebnih činjenica, a intenzivna komunikacija sa njima i dalje traje.

“Porazna je činjenica da je jedino Tužilaštvo BiH ostalo nijemo i nezainteresovano za bilo kakav rad i saradnju na ovom predmetu. Nismo zadovoljni podrškom Tužilaštva BiH u predmetima `Ozren` i `Tešanj`”, rekao je Zubac.

On je naveo da je nevjerovatno da je u BiH jedino Sipa zainteresovana da budu otkrivena lica koja se dovode u vezu sa enormnim količinama ilegalnih ubojnih sredstava pronađenih na području Tešnja.

Sipa je zaprimila obavještenje Tužilaštva BiH od 14. januara o ustupanju istrage u predmetu kodnog naziva “Tešanj” Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Još 2. decembra 2013. godine Sipa je Tužilaštvu BiH proslijedila izvještaj protiv poslanika SDA u parlamentu BiH i ratnog načelnika tešanjske policije Šemsudina Mehmedovića i još osam osumnjičenih za nezakonito sakrivanje gotovo dvije tone naoružanja u selu Kalošević kod Tešnja.

Tokom jula prošle godine istražioci Sipe su u okolini tešanjskog sela Kalošević pronašli 588 projektila za ručni bacač, barutna punjenja za projektile i 60 projektila za bestrzajni top.

Na lokalitetu Trešnjev panj, na području opštine Tešanj, po dojavi građana, pripadnici MUP-a ZDK i Sipe pronašli su 1. novembra prošle godine više od 600 granata za bestrzajne topove.

(Srna)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime