SIPA se oglasila zbog kritika javnosti za neangažiranost za vrijeme demonstracija

0
12

news-2013-Juni-jozic_sipa_415275778Sarajevo –Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oglasila se zbog javnog prozivanja i kritika javnosti zbog neangažiranja za vrijeme protestnih okupljanja u Federaciji BiH, 7.2.2014. godine, i napada na Predsjedništvo BiH.

U saopćenju koje potpisuje policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić navodi se da prema važećoj zakonskoj regulativi osiguranje javnog reda i mira na prostoru BiH u isključivoj je nadležnosti entitetskih i kantonalnih MUP-ova, odnosno Policije Brčko distrikta, a u ovom slučaju MUP-a Kantona Sarajevo, te Federalne uprave policije (FUP).

“Kada su u pitanju nedavni protesti građana na širem području BiH, kao i osiguravanje zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj su smješteni članovi Predsjedništva, predsjednik Federacije BiH i dva potpredsjednika, u isključivoj je nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (članovi Predsjedništva), odnosno FUP-a (predsjednik Federacije i potpredsjednici), koji su dužni da u skladu sa zakonom pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih osoba, i to po mjestu stanovanja, mjestu rada i u kretanju. Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je FUP dan prije protesta, 6.2.2014. godine, formirao krizni štab, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni federalni i kantonalni MUP-ovi, te da su imali zadatak da spriječe eventualna nezakonita postupanja građana za vrijeme protesta, te počinjenje materijalne štete”, stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da su nakon formiranja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Direkcija) sve ingerencije koje se odnose na fizičku i tehničku zaštitu osoba, objekata i druge imovine na državnom nivou prešle su u nadležnost ove institucije, što se odnosi i na zgradu Predsjedništva BiH.

U skladu sa “Odlukom o preuzimanju poslova, objekata, sredstava za rad i zaposlenih između Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH“ (Službeni glasnik BiH, broj: 94 od 15.11.2010. godine) Vijeća ministara BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH preuzela je ljudske i materijalne resurse SIPA-e u dijelu koji se odnosi na organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa Bosne i Hercegovine i diplomatsko-konzularnih predstavništava koji se posebno štite, naglašava se.

Rok za okončanje aktivnosti u vezi sa preuzimanjem poslova, objekata i zaposlenih, te zvanična primopredaja, bio je 31.12.2010. godine. Direkcija je 1.1.2011. godine započela samostalno obavljati poslove iz svoje nadležnosti, odnosno poslove zaštite osoba i objekata, što uključuje i zgradu Predsjedništva BiH. Napominjemo da je tada u Direkciju prešlo čak 758 zaposlenih SIPA-e, od čega 743 policijska službenika.

“Želimo naglasiti da u skladu sa propisanim nadležnostima, i zgradu sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu, kao i regionalne urede SIPA-e u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, osiguravaju pripadnici Direkcije, jer je to isključivo u nadležnosti ove institucije. Na osnovu navedenog, nedvosmisleno je jasno da nakon formiranja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, SIPA nema nikakve zakonske nadležnosti za postupanje kada je u pitanju ova oblast. U skladu sa Zakonom o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, poslovi iz nadležnosti SIPA-e su: sprečavanje, otkrivanje i istraga krivičnih djela organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima i drugih krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te teškog finansijskog kriminala, zatim zaštita svjedoka, što smo imali priliku javnosti prezentirati brojnim operativnim akcijama SIPA-e u borbi protiv organiziranog kriminala, a jedna takva akcija realizirana je na osnovu naredbe Suda BiH i u vrijeme protesta na području Zeničko-dobojskog kantona, za šta je SIPA zaprimili veliki broj pohvala građana BiH”, saopćeno je.

U skladu sa Zakonom o SIPA-i, Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e pruža podršku isključivo organizacionim jedinicama SIPA-e prilikom obavljanja mjera i radnji iz njene nadležnosti, osiguravajući dodatnu policijsku taktiku, opremu i osoblje, te obavlja najzahtjevnije i najsloženije taktičke i operativno-tehničke policijske radnje, primjenjujući pri tome policijska ovlaštenja u visokorizičnim situacijama. Ova jedinica nije namijenjena, niti su njeni pripadnici osposobljeni i obučeni za kontrolu masa i suzbijanje nemira.

Odmah nakon saznanja za protestna okupljanja građana u Federaciji BiH i za materijalne posljedice, a na osnovu informacija koje je SIPA zaprimila, direktor SIPA-e izdao je naredbu o angažiranju svih obavještajnih kapaciteta, s ciljem prikupljanja relevantnih podataka i njihovog blagovremenog dostavljanja nadležnim policijskim organima u BiH.

“U vezi sa izjavama direktora Federalne uprave policije, Dragana Lukača, koje je dao određenim medijima, a u kojima je izvještaje o počinjenom krivičnom djelu koje je SIPA protiv njega podnijela Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo okvalificirao kao “specijalni rat“, radi objektivnog i istinitog informiranja javnosti, ističemo da se radi o prijavama zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Konkretno, radi se o nezakonitom uzimanju sredstava iz budžeta Federacije BiH po osnovu naknada koje nemaju karakter plate, na ime troškova smještaja i naknade za režijske troškove, čime je Lukač, na osnovu visine naknade koju je nezakonito primao, sebe svrstao u kategoriju ministara u Vladi FBiH.

Druga prijava se, također, odnosi na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja zbog utvrđenih nezakonitih radnji u vezi sa radnim stažom Lukača, odnosno na nezakonito brisanje radnog staža”, navodi se.

“Krajnji cilj neosnovanih napada na SIPA-u možemo slobodno kvalificirati kao pokušaj da se odgovornost i neuspjeh u zaštiti imovine, te propusti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i FUP-a prenesu na druge agencije, konkretno na menadžment SIPA-e, kao i da se na ovaj način skrene pažnja sa postupka koji se vodi protiv Lukača.

Posebno ističemo da prijave protiv Lukača nisu rezultat operativnih aktivnosti SIPA-e, niti je istragu inicirala ova agencije, nego je pokrenuta na osnovu prijave visokopozicioniranih policijskih službenika FUP-a protiv Lukača, na osnovu čega SIPA, postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, provodi višemjesečnu istragu, koja je već rezultirala podnošenjem pomenutih izvještaja 23.decembra 2013.godine. Ova istraga još uvijek traje, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana.

Podsjećamo građane BiH i cijelu javnost koja je proteklih dana bila meta različitih dezinformacija, da je nadležnost SIPA-e i njena osnovna misija efikasno suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije, teškog finansijskog kriminala i terorizma, otkrivanje i istraživanje krivičnih djela ratnih zločina, te zaštita svjedoka.

SIPA djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili udruženja, bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda u BiH. U tom kontekstu odbacujemo sve političke ocjene i procjene koje dolaze od strane policijskih službenika, a koje u konkretnom slučaju nemaju uporište u zakonu.

Ova agencija u okviru svoje nadležnosti preduzima sve potrebne mjere i radnje s ciljem pružanja zaštite svim građanima u BiH, te unapređenja njihovog osjećaja sigurnosti i povjerenja u sigurnosni sistem”, stoji u saopćenju SIPA-e.

(Klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime