SIPA prijavila još 32 osobe iz Centralne banke BiH

0
3

54918af4-2368-4bf6-a304-523cb0765237-centralna-banka-bih-219x249Sarajevo – Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je prije tri dana Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv 32 osobe u Centralnoj banci BiH (CBBiH) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo „nesavjestan rad u službi“, potvrđeno nam je jučer u ovoj agenciji.

Uhapšen suključar   Riječ je o istrazi SIPA-e koja se odnosi na krađu 600.000 maraka iz trezora CBBiH u Sarajevu, za što je već osumnjičen i uhapšen suključar Nedžad Bajraktarević, koji se već dva mjeseca nalazi u pritvoru. Optužnica protiv njega, iako je priznao djelo, još nije podnesena. Među prijavljenima su, kako nezvanično saznajemo, i direktor Glavne jedinice CBBiH Sarajevo Sadik Kadrić, šef trezora Centralne jedinice CBBiH Enver Pačuka, šef unutrašnjeg osiguranja u CBBiH, službenici koji su radili na osiguranju trezora, glavni interni revizor Edis Kovačević i interni revizori, kao i članovi komisije za popis novca te blagajnici u CBBiH.  – Policijski službenici SIPA-e, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, nastavljaju daljnje aktivnosti na ovom predmetu – rekla je jučer Kristina Jozić, portparol SIPA-e za naš list.

Bajraktarević je uhapšen krajem prošle godine pod sumnjom da je iz trezora CBBiH u Sarajevu, u periodu od 2012. do 2014. godine, u tri navrata uzeo 200.000 KM. On je u Tužilaštvu BiH priznao da je uzeo ovaj novac, a istragom je utvrđeno da je na police, gdje je trebalo da stoji novac, ostavljao obični papir, stiropor i plastificirane folije preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis. Dijelio rođacima Na održanom ročištu za određivanje pritvora Bajraktarević je rekao da je ukradeni novac dijelio rođacima i prijateljima te da je spreman na saradnju da bi novac vratio. No, Ismet Šuškić, nadležni tužilac u ovom predmetu, kazao je da ne zna koliko je novca u trezoru te kako je moguće da će istraga pokazati da je iz CBBiH možda nestalo 1,6 miliona KM, a ne 600.000 KM.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić odmah je, nakon što se otkrilo da je novac nestao, i to vanrednom kontrolom koju je naredio, suspendirao devet službenika ove državne institucije te slučaj prijavio. Iz Centralne banke BiH jučer su za naš list rekli da podržavaju aktivnosti nadležnih institucija i vjeruju u brzo rasvjetljavanje svih okolnosti ovih nemilih događaja.

Izgradnja vikendice

Tužilaštvo BiH vjeruje da je Bajraktarević otuđeni novac koristio za izgradnju kuće u Briješću, vikendice u Rogatici te kupovinu automobila Nissan. U ovom predmetu već su prikupljeni dokazi i saslušani brojni svjedoci te je naređena i finansijska istraga da bi se izvršio popis porodične imovine Bajraktarevića. U okviru istrage saslušani su i uži članovi njegove porodice.

(bih-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime