Sinergija na djelu: Uspjesi tri Kakanjske firme uz svesrodnu podršku općinske administracije

0
18

922c41d8fd7179de3e12c4807862fc73_XLKakanj – U okviru Aftercare programa za 2014. godinu, predstavnici Agencije FIPA, Zeničko-dobojskog kantona i Općine Kakanj su posjetili tri kompanije na području Općine Kakanj. 
Firma Bioorganika doo Kakanj, investicija preduzeća Agroproteinka iz Hrvatske, bavi se zbrinjavanjem i toplinskom preradom nusproizvoda životinjskog podrijetla.

Razgovaralo se sa Ivicom Grlićem, generalnim direktorom. Planovi kompanije su zapošljavanje više od 70 radnika sa područja općine i šire, te ulaganje preko 10 milona eura. Osnovni dio proizvodnog programa će biti životinjski proteini i tehnička mast, a proizvodnja će biti u potpunosti usmjerena na izvoz iz BiH u EU i Daleki Istok.
U kompaniji Peelets H&P doo Kakanj koja predstavlja njemačku investiciju, razgovor je obavljen sa Muhamedom Plastom, direktorom i suvlasnikom kompanije. Kompanija ima u planu zapošljavanje više od 20 radnika do kraja godine i proizvodnju peleta za domaćinstvo, s tendencijom kasnijeg proširenja proizvodnih linija (industrijski pelet) i broja zaposlenih.
Dokaz da i privrednici iz BiH uspješno posluju jeste Mensur Muftić, koji zastupa firmu Plama Pur BH doo, koja je 50% u domaćem vlasništvu, a putem koje zajedno sa partnerom iz Slovenije (50%) ostvaruju odlične poslovne rezultate i planiraju uvođenje novih proizvodnih linija.
Avdo Delibašić, suvlasnik Plama Pura, i vlasnik firme Delibašić Poliuretani doo Kakanj, dao je konkretne prijedloge šta treba poduzeti u poboljšanju poslovnog okruženja u BiH.
U svim kompanijama istaknuta ja ogromna i presudna uloga općinskih predstavnika za privlačenje investicije na ovom području, te lično lobiranje domaćih poduzetnika i njihov lični angažman.
Isti dan održan je sastanak i sa načelnikom Općine Kakanj, Nerminom Mandrom koji je predstavio pogodnosti koje su omogućene investitorima na području Općine.
Naime, doneseno je niz odluka koje omogućavaju širok spektar pogodnosti, a tiču se oslobađanja od plaćanja naknada za rentu, naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalne naknade, takse na istaknutu firmu i dr. Pored ovoga, Općina je organizovala i tim za uklanjanje administrativnih barijera koje investitorima omogućavaju brzo i jednostavno dobivanje dozvola i drugih akata te administrativnih procedura. Refundira troškove osnivanja firmi, snosi dio troškova zakupa za firme, nagrađuje najbolje biznis ideje sa sredstvima za pokretanje biznisa.
Otvorenost općinskih službenika i dostupnost poticaja su urodili plodom i broj investicija na ovom području značajno raste, sapćeo je iz FIPA-e.

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime