Sindikati obrazovanja SBK-a traže usklađivanje kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu FBiH

0
0

Donji Vakuf – Sindikalne organizacije osnovnih i srednjih škola Srednjobosanskog kantona trebale bi se do 10. decembra izjasniti u vezi s usklađivanjem postojećih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu Federacije BiH, koji je stupio na snagu 20. augusta ove godine.

Od njih se očekuje, također, da iznesu svoj stav o pregovorima Sindikata obrazovanja SBK-a s kantonalnom vladom i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, odnosno zaključku Sindikata u kojem se zahtijeva, između ostalog da se ti ugovori ubrzaju.

Sindikati obrazovanja SBK podsjećaju da je rok važenja kolektivnih ugovora 20. decembar, te najavljuju da će, ukoliko pregovori uskoro ne otpočnu, poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje i aktivnosti radi rješavanja tog pitanja, uključujući mogućnost organiziranja štrajka u školama.

Upozorili su, također, da bi ravnopravni status uposlenih u obrazovanju mogao biti dodatno ugrožen prestankom važenja postojećih kolektivnih ugovora id a će, u tom slučaju, njihov položaj “zavisiti isključivo od volje poslodavca,a ne od pravne regulative, što je neprihvatljivo”, prenosi FENA.

(radiodonjivakuf.com.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime