Sindikat obrazovanja najavio štrajk upozorenja: Borba za jednake norme cijeloj FBiH

0
8

sindikat-obrazovanja-17122015

Sarajevo – Generalni štrajk upozorenja bit će održan u petak, 18. decembra u svim ustanovama odgoja i obrazovanja u Federaciji BiH, a jedan od razloga je što još uvijek nije donesena odluka o produženju važenja kolektivnih ugovora, potvrdio nam je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Štrajk će trajati pola sata i to u periodu od 11.30 sati do 12 sati.

Umanjenje osnovice

– Vlada Federacije BiH još uvijek nije donijela odluku o produženju važenja kolektivnih ugovora za 90 dana. Pregovori po pitanju usaglašavanja kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja nisu započeli. I imamo treći razlog, a tiče se umanjenja osnovice za isplatu plaća na području Unsko–sanskog kantona – rekao nam je Šatorović.

Objašnjava da su kolektivni ugovori element koji reguliše prava radnika i jako su bitni.

– Istina je da mi imamo kolektivne ugovore s tim da je u skladu sa novim Zakonom o radu, odnosno, njegovim članom 182, neophodno usklađivanje. Taj proces je već započeo u Sarajevskom kantonu ali imamo probleme na ostalim kantonima, gdje taj proces još nije krenuo. Na nivou FBiH pokušavamo da napravimo jednake norme, standarde. Insistiramo da plaća prosvjetnog radnika koji radi u Orašju treba da bude identična plaći prosvjetnog radnika u Zenici, Goraždu ili Sarajevu – kazao nam je Šatorović.

Prema njegovim riječima, kolektivni ugovori su osnovni elementi prava, na osnovu kojih ljudi mogu dugoročno planirati svoje potrebe.

Plaće i naknade

-Oni regulišu plaće i naknade. I ugovor podrazumijeva da će se on u potpunosti poštovati u narednom periodu. A naravno, daje mogućnosti vladama da u skladu sa tim kolektivnim ugovorima planiraju i sredstva u budžetu. Ukoliko štrajk upozorenja ne bude imao efekta, sljedeća varijanta je generalni štrajk na nivou Federacije i govorim o svim obrazovnim ustanovama od predškolskih do visokog obrazovanja – upozorio je Šatorović.

Štrajk posvađao sindikaliste

Samostalni sindikat obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo na čelu sa Ibrahimom Dedićem ne podržava najavljeni štrajk. Dedić smatra kako ne postoji nijedan razlog za štrajk.

– On ugrožava temeljna prava učenika. Organizira se u periodu kada su testiranja i pismene provjere i kada se učenici bore za što bolji uspjeh na kraju prvog polugodišta. Ni kolektivni ugovori nisu razlog – kazao nam je Dedić.

Razgovarali smo i sa Saudinom Sivrom, koji se smatra legalnim predstavnikom Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

-U Kantonu Sarajevo egzistiraju dva subjekta. Jedan ima preko 3.000 članova (onaj na čijem je čelu Sivro op.a), a drugi 46 i po članova. Mi ćemo u punom kapacitetu provesti štrajk upozorenja – rekao nam je Sivro.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime