Simpozijum regionalnih laboratorija za naftu i naftne derivate u Sarajevu

0
40

img_4748-tuzlaBiH – Aktivnosti na poboljšanju kvalitete nafte i naftnih derivata u regiji vode kroz laboratorijsku detekciju i saradnju stručnjaka uz uvezivanje i razmjenu iskustava i dostignuća u oblasti kontrole goriva. 

Regionalna saradnja laboratorija za naftu i naftne derivate tema je trećeg ovog simpozijuma koji će se održati u Sarajevu 28. i 29. maja u organizaciji kontrolne kuće Inspekt RGH, bh. lidera u ovoj oblasti.

Nakon Makedonije i Srbije, Bosna i Hercegovina je domaćin regionalnih eksperata u oblasti kontrole goriva. Potvrđeno je sudjelovanje predstvanika 15 laboratorija iz regije – Srbije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a najavljeno je i prisustvo pojedinih najvećih distributera nafte i naftnih derivate i predstavnika rafinerija.

Cilj ovakvih simpozijuma je međusobna razmjena iskustava uz pregled stanja u ovoj oblasti u regiji, skeniranje aktuelnih i gorućih poteškoća, razmjene iskustava o slanju kontrolnih uzoraka u region iz jedne u drugu laboratoriju, razmjena iskustava sa carinskom regulativom, predstavljanje laboratorija koje prvi put učestvuju,aktivnosti na poboljšanju kvalitete nafte u regiji, biće riječi i o kontroli kvaliteta biogoriva.

Jedna od posebno korisnih prezentacija biće Laboratorijska mjerna nesigurnost prof. dr. Tidže Muhić- Šarac s Prirodno-matematičkoh fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Organizovanje regionalnih stručnih skupova nastalo je zbog potrebe međusobne razmjene iskustava laboratorija uz sinergiju prakse i stručnih i naučnih dostignuća u oblasti kontrole pa će se na skupu naći i inicijativa o formiranju regionalne asocijacije za kontinuiranu saradnju u oblasti laboratotorijske kontrole za naftu i naftne derivate, saopćio je “Inspekt RGH” d.d. Sarajevo.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime