Sigurna kuća za civile u Rogatici

0
41

07360e5ecc2061d7ede23db399d6d18b_LRogatica, Holandija – Svjedok Odbrane Ratka Mladića kazao je pred Haškim tribunalom da su civili svih nacionalnosti bili smješteni 1992. godine u školu “Veljko Vlahović” u Rogatici samo radi njihove bezbjednosti.

Nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Rogatice Mile Ujić izjavio je da Bošnjaci iz Rogatice tokom 1992. godine nisu organizovano iseljavani, ali da civili svih nacionalnosti jesu smještani u sabirne centre, radi “spašavanja života”.

“Bili su sabirni centri, ali to je bila jedna vrsta sigurne kuće. Jednostavno, htjeli smo da razdvojimo civile od naoružanih lica, da ne bi ginuli kao kolateralna šteta, pa smo civile odvojili pod kontrolu vojske u školi ‘Veljko Vlahović’”, rekao je Ujić.

Prema njegovom iskazu, u školi su bili civili svih nacionalnosti, koji su dobivali tri obroka dnevno.

Na pitanje da li mu je poznato da su neki Bošnjaci iz ove škole odvedeni, Ujić je odgovorio da je za to čuo, ali da je to djelo “zamućenog uma pojedinca”.

“Cilj je bio da se održe civili u životu, ali znam, čuo sam da je došlo do odvođenje neke grupe, i to me duboko ganulo jer ne znam čiji je zamućeni um to mogao da uradi. Ja ne mogu da vjerujem da to bez ičije naredbe može učiniti jedan pojedinac. To mi je i danas van svakog razuma”, rekao je svjedok.

Ujić je svjedočio u korist Odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića koji je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata u 15 opština pod kontrolom srpskih snaga, od kojih je jedna Rogatica.

Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema Ujićevim riječima, od početka 1992. godine postojao je “nemir kod stanovništva” u Rogatici i veliki broj njih je svojevoljno otišao – Bošnjaci u Sarajevo, a Srbi u sela na periferiji grada ili Srbiju.

“Dakle, to se samo tako desilo, ali organizovanog iseljavanja zaista nikada nije bilo”, kazao je Ujić.

On je rekao kako mu je poznato da je došlo do rušenja džamije u Rogatici, ali da nikada nije vidio spaljena ili mrtva tijela u raspadanju 1992. godine u Rogatici.

Suđenje Mladiću se nastavlja u ponedjeljak, 20. oktobra, kada će Ujić nastaviti sa svjedočenjem.

(gorazdeonline.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime